Praha sníží výdaje na investice. Břídilství, cupuje návrh opozice

Magistrát Hl. Města Prahy

Magistrát Hl. Města Prahy Zdroj: profimedia.cz

Magistrát hlavního města Prahy
Magistrát Prahy
Pražský magistrát
4
Fotogalerie

Rada hlavního města schválila návrh rozpočtu pro příští rok. Na investice vyčlenila 16,8 miliardy korun, což je o 2,6 miliardy méně než letos. Investice mají směřovat především do dopravy, pro kterou je vyčleněno celkem 5,38 miliardy korun. Peníze mají jít do stavby metra D, nových tramvajových tratí, dostavby městského okruhu, ale i třeba do stavby nové Trojské lávky. Další investice jsou určeny na školství nebo životní prostředí.

Opozice radu kritizuje, že neumí peníze na investice čerpat. Ačkoli radní letos počítali s rekordně vysokými investicemi ve výši téměř dvaceti miliard korun, magistrát nakonec zřejmě celou částku nevyčerpá. Za první pololetí letošního roku město proinvestovalo jen 4,5 miliardy.

Opoziční ANO poukazuje také na zvyšování běžných výdajů. „Sestavit rozpočet, kde se běžné výdaje meziročně zvýší, a kapitálové výdaje naopak klesnou, považuji za absolutní břídilství a nezodpovědnost,“ uvedl zastupitel Ivan Pilný (ANO). „Vnímám to tak, že současné vedení v podstatě rezignovalo jak na velké investice, tak na hledání úspor,“ dodal zastupitel a poslanec Patrik Nacher (ANO).

Radní pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě) se brání, že za zvýšené běžné výdaje mohou mimo jiné vyšší státní dotace na školství, které se v rozpočtu účetně objevují mezi běžnými výdaji.

Hlavní město také musí ze svého hradit státem nařízené zvýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru, což Prahu vyjde na částku tři miliardy korun.

Rozpočet počítá s vyrovnaným hospodařením, příjmy i výdaje mají dosáhnout 83,8 miliardy korun. To je částka, se kterou hospodaří středně velká ministerstva jako například rezort vnitra. Běžné výdaje vzrostou příští rok na 64,8 miliardy, což je o 5,5 miliardy více než letos.

Návrh musí ještě potvrdit zastupitelstvo na svém prosincovém jednání. „Rozpočet je technicky vyrovnaný, a výhledově dokonce přebytkový, protože jsme konzervativní v očekávání příjmů,“ řekl Vyhnánek s tím, že je město připraveno i na případné zpomalení ekonomiky