Praha vyzývá laické dobrovolníky i další zdravotníky k zapojení do pomoci v boji s pandemií  

Očkování proti koronaviru

Očkování proti koronaviru Zdroj: ČTK

3. dávka očkování
2
Fotogalerie

Vedení hlavního města dnes požádalo potenciální zájemce z řad široké veřejnosti, ale i ambulantní a praktické lékaře, aby se zapojili různými způsoby do pomoci přetíženým nemocnicím a dalším zdravotnickým i sociálním zařízením nejen na území metropole. Hrozí totiž, že zejména v období Vánoc, ve druhé polovině letošního prosince, už nebudou postačovat personální kapacity, které by se dostatečně postaraly o pacienty.

Pandemie koronaviru zatím nezvolňuje, nemocnice tak nadále fungují s maximálním nasazením. Nad rámec své běžné činnosti totiž musí zajišťovat i péči o covid pozitivní pacienty. Jenže kvůli dlouhodobému zatížení zdravotníků i omezeným personálním kapacitám začínají být zařízení na hranici svých možností.

Proto se Praha v rámci spolupráce s Českým červeným křížem připojila do výzvy směrem k laické veřejnosti. Zároveň magistrát na přímo oslovuje ambulantní a praktické lékaře, aby se ještě více zapojili do pomoci přetíženým nemocnicím, které brzy mohou přestat zvládat nápor pacientů.

„Situace je vážná. V nemocnicích bude chybět v druhé polovině prosince 300 zdravotníků. Vyzval jsem proto velká zařízení sdružující ambulantní lékaře k jejich zapojení. Nemocnice potřebují pomoci zejména na očkovacích a testovacích místech a odděleních, kde se podávají monoklonální protilátky. Dále jsme požádali praktiky a lékaře pro děti a dorost o zařazení do lékařské pohotovostní péče a o to, aby očkovali ve svých ordinacích,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

„Všichni víme, že největší krize nastane během vánočních svátků. Ten, kdo by chtěl pomoci, nemusí být nutně zdravotník, mimo jiné díky bezplatným kurzům základního ošetřovatelství, které pro dobrovolníky organizuje Český červený kříž. Na odděleních nemocnic mohou absolventi kurzů zastat spoustu práce a ulehčit tím přetíženým sestrám. Chtěla bych za hlavní město požádat, aby každý, kdo může, zvážil zapojení do pomoci přetíženému zdravotnictví. Procházíme zkouškou solidarity. Pevně věřím, že v ní jako společnost obstojíme,“ uvádí radní pro oblast zdravotnictví Milena Johnová.

Právě dobrovolnickou činnost pro širokou veřejnost organizuje zejména ČČK. Ten už se aktuálně kvůli závažné situaci připravuje i na nejčernější scénáře dalšího vývoje pandemie a nyní otevírá další jednodenní kurzy pro veřejnost. Na nich je možné získat ošetřovatelské dovednosti, které lze uplatnit doma při péči o své blízké, v nemocnicích nebo v nejrůznějších sociálních zařízeních. Kurzy se konají nejen v Praze, ale i v dalších českých městech a v současnosti jsou zdarma.