Právnické fakulty nemají povinnost přijmout studenty z Plzně

ilustrační foto

ilustrační foto

Akreditační komise (AK) neprodloužila akreditaci plzeňské právnické fakultě, prý zde nedošlo ke zlepšení. ČTK to sdělil tajemník komise Jiří Smrčka s tím, že škola tak fakticky končí. Pětiletý magisterský program má akreditaci jen do konce tohoto akademického roku. Komisaři dali škole čas do konce října, aby mohli být studenti převedeni na jiné fakulty. Nedávno zvoleného děkana Jana Paulyho rozhodnutí komise šokovalo. Konečné slovo bude mít ministerstvo školství, to ale v případě rozhodování o akreditacích nemůže jít proti stanovisku AK.
Volba děkana 23. ledna 2011
Jan Pauly přijímá gratulaci od rektorky Zápodočeské univerzity Ilony Mauritzové, poté co byl 23. ledna zvolen děkanem právnické fakulty. Akademický senát fakulty ho zvolil hned v 1. kole.
Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.
Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Právnické fakulty v Praze, Brně a Olomouci nemají povinnost přijmout studenty z končících plzeňských práv, na přesunu asi bude muset spolupracovat ministerstvo školství. Uvedl to tajemník Akreditační komise Jiří Smrčka s tím, že přesun více než tisíce studentů se v ČR nikdy předtím neřešil.

Zatím není jasné, jestli by se plzeňští studenti přesunuli na jiné právnické fakulty rovnoměrně, nebo by přešli třeba jen na jednu z nich. Smrčka nevyloučil ani to, že by studenti zůstali v Plzni a vyučující odjinud by za nimi dojížděli.

Univerzita má ze zákona povinnost studentům umožnit dokončení studia,“ vysvětlila pro E15.cz předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Další tři právnické fakulty v zemi ale tyto studenty přijmout nemusejí, záleží na dohodě. Například děkanka brněnských práv Naděžda Rozehnalová poukázala na to, že počet studentů na všech právnických fakultách v Česku je už nyní dost vysoký. Když se podle Smrčky v minulosti řešily přesuny pár desítek studentů, s vyjednáváním mezi školami prý někdy pomáhalo ministerstvo.

Zároveň není jisté ani to, jak by bylo další studium lidí z Plzně financováno. „Počty proplácených studentů jsou s ministerstvem dohadovány předem, nedokážu říct, jestli by to (přesun) ministerstvo dokázalo uhradit té škole,“ dodal Smrčka na adresu škol, které by případně plzeňské studenty přijaly. Studentům také reálně hrozí, že kvůli rozdílným studijním plánům jednotlivých škol by mohli být zařazeni do nižších ročníků. To by znamenalo prodloužení studia a u některých i překročení standardní doby studia, za což se platí.

Ministerstvo se zatím k podrobnostem případného přesunu studentů nevyjadřuje, náměstek pro vysoké školy má dovolenou. Ministr školství Josef Dobeš (VV) se nicméně nechal slyšet, že stanovisko Akreditační komise o neprodloužení akreditace plzeňským právům musejí úředníci napřed pořádně prostudovat, a až pak začnou s dalšími kroky. Komise škole vyčítala hlavně to, že nedokázala vytvořit stabilní a kvalifikovaný sbor vlastních akademických pracovníků.

Studenti plzeňské právnické fakulty ale se stanoviskem Akreditační komise ostře nesouhlasí, asi 300 jich dnes kvůli tomu protestovalo před školou. Rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová už kvůli vyhrocené situaci požádala ministra Dobeše o schůzku.