Právník, který se pokusí řídit školství. Kdo je nový ministr Vladimír Balaš

Nový ministr školství Vladimír Balaš (STAN)

Nový ministr školství Vladimír Balaš (STAN) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Nový ministr školství Vladimír Balaš (STAN)
Nový ministr školství Vladimír Balaš (STAN)
Nový ministr školství Vladimír Balaš (STAN)
4
Fotogalerie

Do sněmovny se dostal v minulém roce Vladimír Balaš vlastně náhodou. Z nevolitelného místa ho v Praze vykroužkovali do poslaneckých lavic příznivci Starostů, kteří tím v konečném důsledku potopili koaliční Piráty. Balaš jako uznávaný odborník na ústavní a ekonomické mezinárodní právo poté zamířil do ústavně-právního výboru a čekaly ho čtyři roky celkem nerušeného poslaneckého života. To se nyní změní. Jeho novým úkolem je pokusit se jako ministr školství zachránit pověst STAN.

Nominace u veřejnosti málo známého straníka okamžitě znervózněla školské asociace. „Nepochybuji o tom, že je odborníkem na vysoké školy. Co se týče jeho znalostí regionálního školství, tak o tom ví ale asi relativně hodně málo,“ míní šéf Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc, který tím narážel na Balašovu bohatou akademickou minulost.

Vystudovaný právník byl v devadesátých letech například prvním děkanem právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, která před více než deseti lety proslula kauzou rozdávání diplomů. Jako pedagog působil na dalších univerzitách, za což si vysloužil titul docenta.

Fiala: Zeman jmenuje Balaše ministrem školství

Video placeholde

Třiašedesátiletý Balaš, kterého jmenuje prezident Miloš Zeman ministrem ve středu, ujistil školy, že hodlá pokračovat v reformách, které měl v plánu jeho předchůdce Petr Gazdík. Ten rezignoval kvůli přátelským stykům s podnikatelem Michalem Redlem, který je spolu s pražským exnáměstkem za STAN Petrem Hlubučkem ve vazbě pro podezření z korupčního jednání.

„Jak funguje základní i střední školství, se mi ukazovalo na vysokém školství. Vím, jak se dá pracovat se studentem,“ uvedl Balaš, podle kterého je klíčové dotáhnout změnu rámcových vzdělávacích programů tak, aby se od memorování přešlo k práci s dovednostmi a praktickému využívání znalostí. Chce se obklopit týmem odborníků na regionální školství.

Rumlovo přijetí na práva

Horší znalost školství má vyvážit Balašova mezinárodní zkušenost, což nepopírá ani stranický šéf a ministr vnitra Vít Rakušan. Starostové vybírali ze sedmi kandidátů, mezi které patřil třeba i senátor Jiří Drahoš. „Výběr jsme uzpůsobili odborné kvalifikaci, zkušenosti s evropskými strukturami,“ uvedl Rakušan. Ministr školství povede čtyři rady ministrů při českém předsednictví v Radě EU a pro vládu bude jedině dobře, když se nerozšíří řady ministrů, kteří neumějí anglicky. Balaš studijně pobýval postupně v Moskvě, Ženevě, Haagu a ve Spojených státech.

Překvapivě nekomplikované jmenování ministrem ze strany Miloše Zemana ovšem neznamená, že je Balaš zcela bez kauz. Na světlo opět vylezlo Balašovo počínání na plzeňských právech, kde jako děkan umožnil na přelomu tisíciletí studium předsedovi někdejší Unie svobody Janu Rumlovi, i když nedosáhl v přijímacím řízení požadovaného počtu bodů.

Balaš tehdy cíleně snížil práh pro přijetí. „Nemám se za co stydět,“ řekl tento týden novinářům. Dříve argumentoval tím, že Rumlovi nebylo za minulého režimu umožněno studovat. Balašovu historii je ochotné přijmout i vedení STAN, které se v posledních měsících potýká s jednou kauzou za druhou. „Nevidíme nic, co by bylo morálně pochybné tak, aby nemohl vykonávat funkci ministra školství,“ řekl Rakušan.

Bývalý poradce Václava Klause

U Starostů zakotvil prostějovský rodák poměrně nedávno. V devadesátých letech byl za ODS zvolen do zastupitelstva Plzně. V roce 2014 neúspěšně kandidovat do Senátu za TOP 09 a STAN, před rokem se už jako člen Starostů stal poslancem. Balaš býval také poradcem exprezidenta Václava Klause, který ho nominoval na člena Ústavního soudu. S prezidentovým záměrem nesouhlasili senátoři, kteří poukazovali na pochybnosti o jeho účasti v kauze Investiční a poštovní banky. Balaš jakékoli spojení s manažery zkrachovalé banky popřel.

Je otázkou, jakou pozici si vybojuje Balaš přímo v hnutí STAN. Ministři mívají velkou podporu členské základny, často jsou místopředsedy a členy užšího vedení stran. Starostům se po odchodu místopředsedů Jana Farského, Stanislava Polčáka, Petra Gazdíka a smrti Věslava Michalika vedení prakticky rozpadlo. Nové si budou volit v červenci, kde se Balaš straníkům poprvé představí v roli ministra. Jestli bude usilovat o místo v předsednictvu, zatím neuvedl.