Drahoš vyzve Zemana v boji o Hrad. Ovčáček už začal s urážkami

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Jiří Drahoš.
Miloš Zeman
Michal Horáček se rýpl do Miloše Zemana: Kvůli jeho poradcům na Hradě
Michal Horáček představil 9. února 2017 svůj tým poradců pro prezidentského kandidáta
Profesor Jiří Drahoš
6
Fotogalerie

První kandidát na úřad hlavy státu, který má šanci probojovat se do druhého kola. Tak hodnotí část politiků Jiřího Drahoše, který osm let řídil Akademii věd a je spoluautorem několika patentů a nositelem Medaile za zásluhy o stát v oblasti vědy. Z čela akademie odešel minulý pátek a po čtyřech dnech potvrdil, že do souboje o Hrad půjde.

Podle svých slov se rozmýšlel dlouho kvůli rodině, protože volební klání výrazně zasáhne do jejího života. „Hlavním důvodem mé kandidatury jsou mé obavy o osud novodobé české demokracie. Není mi lhostejný nárůst extremismu a populismu a jisté občanské apatie vůči základním demokratickým hodnotám,“ uvedl Drahoš na diskusním večeru v rodném Jablunkově, kde představil novou knihu Věda života.

Video placeholde
VIDEO: Jiří Drahoš mluví o své kandidatuře na prezidenta • Martin Bartkovský

Dodal, že se bude ucházet o hlasy voličů jako nezávislý kandidát a nevyužije možnost oficiální podpory konkrétní politické strany nebo hnutí. „Jako celoživotní nestraník chci být autentickým nezávislým prezidentem České republiky,“ vysvětlil.

Na Twitteru se o Drahošovi před několika dny pochvalně vyjádřil šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. „Profesor Jiří Drahoš je potenciální kandidát na prezidenta, kterého tato země potřebuje,“ napsal. Vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Drahošovi nabídl, aby pokračoval jako jeho poradce. To vyvolalo spekulace, že bude lidoveckým kandidátem.

Drahoše ocenil i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) za to, jak akademii reprezentoval. Dodal, že by byl rád, kdyby Česko využilo v nějaké pozici jeho inteligenci a osobní vlastnosti.

Video placeholde
VIDEO: Jiří Drahoš mluví o své kandidatuře na prezidenta • Martin Bartkovský

Do nového prezidentského kandidáta se naopak začal na Twitteru navážet prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. "Česká republika potřebuje prezidenta, který se zastane občanů, jako třeba v situaci migrační krize. Ne kývala, který pronese prázdný projev," uvedl například. "Přímá volba prezidenta republiky bude o výběru mezi kandidátem občanů naší krásné země a kandidátem médií, který je umělým produktem PR," znělo jedno ze série útočných vyjádření, které publikoval mluvčí hlavy státu.

Drahoš chce kampaň hradit jak z vlastních peněz, tak pomocí sponzorů. Má jít výhradně o české podnikatele, částky by se měly pohybovat do dvou set tisíc korun. Už se mu hlásí šéf představenstva finanční skupiny RSJ Libor Winkler, který pomáhal při první přímé prezidentské volbě Karlu Schwarzenbergovi. Dalším možným podporovatelem je majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek.

Současného prezidenta Miloše Zemana, který opětovnou kandidaturu potvrdil 10. března, vyzvou kromě Drahoše textař a podnikatel Michal Horáček či lékař Marek Hilšer. Kandidaturu zvažuje ministr obrany Martin Stropnický (ANO), vedení jeho partaje se však k jeho záměru staví odmítavě.