Hlubuček mě šikanoval, politickou sílu odstranit ho neměl ani Rakušan, tvrdí radní Marvanová

Video placeholde

Být ve vedení metropole znamená spravovat rozpočet srovnatelný s velkým ministerstvem, a tudíž mít možnost rozhodovat o řadě lukrativních zakázek a jejich dodavatelích, což s sebou přináší i spoustu pokušení. O tom, jak velká, neměla pražská radní Hana Kordová Marvanová, ani ponětí, když od roku 2018 volala po naplňování volebního hesla „profesionální a transparentní hospodaření města‘. Podporu koaličního kolegy Petra Hlubučka, se kterým do zastupitelstva hlavního města vstupovala z jedné kandidátky, přitom nenacházela. Odpovědí jí byla šikana. Policejní akce Dozimetr odhalila proč. Dnes už bývalý náměstek primátora, čelí obvinění, že inicioval vznik korupční skupiny a bral úplatky.

„Změnit poměry v dopravním podniku se zatím nepodařilo nikomu. A dokonce ti, co se o to snažili, jako třeba bývalý primátor Svoboda, tak na to doplatil trestním stíhání, které podle mě bylo účelové,“ říká pražská radní Hana Kordová Marvanová. Ta se sama stala nepohodlnou, když mimo jiné požadovala odvolání ředitele právního odboru akciové společnosti DPP Dalibora Kučery, který připravoval posudky, na nichž město tratilo a soukromé subjekty vydělávaly.

„Za tohle jsem bojovala od příchodu na magistrát a nezískala jsem pro to podporu nejen od pana Hlubučka, který byl vlivný člen rady a dozorčí rady, ale ani podporu od koaličních partnerů Praha Sobě a Pirátů. A když nemáte podporu pro nějaké kroky a jste součástí kolektivního orgánu, tak o to prostě můžete usilovat, můžete se snažit, ale nedokážu zařídit, aby mě kolegové nepřehlasovali,“ přibližuje poměry panující v zastupitelstvu.

Spojence nenašla ani v předsedovi hnutí STAN Vítu Rakušanovi, kterému adresovala interní dopis. „Upozorňovala jsem ho na nestandardní jednání pana Hlubučka, které se týkalo mě, kdy za to, že jsem navrhovala kroky k větší transparentnosti, tak jsem byla šikanovaná,“ upřesňuje jeho obsah a reakci, kterou vyvolaly její snahy nastavit nové kontrolní mechanismy a odstranit z funkcí lidi navázané na éru exprimátorky Adriany Krnáčové. U šéfa Starostů nepochodila, řešit pražskou organizaci bylo nad jeho politické síly. U dnes už bývalého náměstka primátora Hlubučka, kterého svého času považovala za „poctivého starostu“, narazila. Čelila sérii „šikanování na pracovišti, ve které se velmi těžko funguje, zpochybňování vaší práce a kompetence, usiloval o mé odvolání z rady, protože jakmile jsem na něco poukázala, tak vlastně následovalo to, že nechtěl, abych byla její součástí.“

Celý rozhovor také na Reflex.cz >>>