Přebytek zahraničního obchodu dosáhl rekordních 25,5 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: bohemiakombi.cz

Zahraniční obchod skončil v říjnu rekordním přebytkem 25,5 miliardy korun, což je v porovnání se stejným loňským měsícem o 11,8 miliardy více. Vývoz podle předběžných údajů v říjnu meziročně vzrostl o 9,6 procenta a dovoz o 4,9 procenta. Obrat zahraničního obchodu meziročně stoupl o 33,2 miliardy na 488,4 miliardy korun. Podle ministerstva průmyslu pokračuje trend rychlejšího tempa růstu vývozu na trhy mimo Evropskou unii.

Říjnový přebytek zahraniční obchodu je podle statistiků nejvyšší v historii České republiky a na jeho navýšení se podepsal zejména přírůstek aktiva u strojů a dopravních prostředků. Naopak záporný vliv na celkovou bilanci mělo prohloubení schodku u bilance obchodu s chemickými výrobky, minerálními palivy, potravinami a živými zvířaty.

„Uspokojuje především dynamika růstu vývozu. Desetiprocentní nárůst je s ohledem na vysokou srovnávací základnu loňského roku velmi solidním výsledkem, což potvrzuje historicky druhá nejvyšší měsíční hodnota českého vývozu blížící se 257 miliardám korun,“ komentoval říjnové statistiky náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Bilance zahraničního obchoduBilance zahraničního obchodu | CSU

Podle Petra Dufka z ČSOB říjnovému rekordnímu přebytu pomohla kombinace rychlého růstu exportu a slabé domácí poptávky, která brzdí dovozy na český trh. „Hlavní roli i tentokrát sehrály automobilky, kterým se stále daří navyšovat své exporty a posilovat svoji přítomnost na evropských i asijských trzích. Pomalejší dovozy však odkrývají slábnoucí domácí poptávku, a to jak spotřební, tak i investiční,“ upozornil Dufek.

„V posledních dvou měsících zeslábl dovoz zboží, zatímco export relativně slušně roste. S ohledem na stagnující průmysl tak výsledky zahraničního obchodu mohou ukazovat na útlum investiční aktivity,“ uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Export tak nyní podle Dufka stojí především na úspěchu automobilek, zatímco ostatní výrobci začínají pociťovat úbytek poptávky. „Jak dlouho bude tento trend pokračovat, je však otázkou. Zvláště Evropa směřuje k recesi, jejíž trvání lze vzhledem k nejasnému řešení dluhové krize jen stěží odhadovat,“ dodal Dufek.