Před horkem utíkají Pražané do parků. Vedení města se chystá vybudovat čtyři nové

Chystaný park na soutoku Vltavy a Berounky.

Chystaný park na soutoku Vltavy a Berounky. Zdroj: EMF, NORMA, PARETO

Chystaný park na soutoku Berounky a Vltavy.
Chystaný park na soutoku Berounky a Vltavy.
Chystaný pak na soutoku Berounky a Vltavy.
Chystaný pak na soutoku Berounky a Vltavy.
Rohanský ostrov, IPR
11
Fotogalerie

Současné horké počasí jen zdůrazňuje, jak moc je třeba města ochlazovat a zároveň nabídnout obyvatelům únik do přírody. V hlavním městě by ke Stromovce, Petřínu nebo Letné měly v následujících letech přibýt nové rozsáhlé parky, a to park na soutoku Berounky a Vltavy, park Maniny, Trojská kotlina a Trojmezí. Kromě toho se metropole pustí do revitalizace těch starých, ať už na Karlově náměstí, nebo před hlavním nádražím.

Park Soutok

Jeden z největších příměstských parků v Evropě vznikne na soutoku Berounky a Vltavy. „Říční niva na soutoku Berounky a Vltavy je s rozlohou přes 1300 hektarů skutečně významným územím, kterému bohužel chyběla jasná koncepce dalšího rozvoje a hrozilo postupné znehodnocení. Jsem moc rád, že to měníme a posunujeme nyní projekt příměstského parku Soutok do další fáze,“ řekl náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN). Kdy bude výstavba parku zahájena a na kolik město vyjde, zatím není jasné. „Bude to největší park, desetkrát větší než Stromovka, a to není práce na jedno volební období,“ řekla náměstkyně pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti).

Mezinárodní tým tří architektonických studií, který vyhrál urbanisticko-krajinářskou soutěž, se v současné době pouští do tvorby podrobné studie celého území. „Na mezinárodní spojení jsme vsadili z toho důvodu, že podobný park v Česku ani celé střední Evropě nenajdete,“ řekla architektka Jana Moravcová z ateliéru NORMA architekti. „Do týmu jsme zapojili odborníky na krajinářství a urbanismus z Katalánska a z Francie, kde už podobné parky fungují,“ dodala.

Chystaný park na soutoku Vltavy a Berounky.Chystaný park na soutoku Vltavy a Berounky.|EMF, NORMA, PARETO

Nový park se nejvíce dotkne obyvatel Radotína, Lipenců a Zbraslavi, kteří měli v uplynulých týdnech a měsících možnost se do plánování zapojit. Park se nachází v záplavové oblasti a má pomoci hlavnímu městu lépe čelit povodním. Kromě vycházkových tras pro pěší má území protknout síť cyklostezek, vzniknou zde místa vhodná ke koupání, zázemí pro komunitní akce i prostor pro drobné zemědělství. Na území budoucího parku žije mimo jiné 560 druhů motýlů, bobři nebo ledňáčci.

Park Maniny

Jako povodňový park má sloužit také park Maniny v centru města mezi Karlínem a Holešovicemi. Rozsáhlý městský park vznikne jako součást přeměny Rohanského ostrova, kde developer staví novou čtvrť. Území o rozloze 56 hektarů dá vzniknout i novému kanálu řeky, což pomůže parku plnit funkci protipovodňové ochrany města, zejména snížením rychlosti proudu.

Mezinárodní architektonické týmy podle Institutu plánování a rozvoje v současné době finalizují své návrhy krajinářských studií, ze kterých si město má ještě letos vybrat. Park má být podle původních předpokladů dokončen v roce 2030 a náročné terénní úpravy a výstavba parku mají vyjít na 1,5 miliardy korun. Park naváže na úpravy celého okolí, v současné době se dokončuje například Štvanická lávka, která oživí Štvanický ostrov i oba břehy v jeho okolí.

Trojská kotlina

A na břehu Vltavy ještě chvíli zůstaneme. Proměnou má totiž projít také Trojská kotlina v okolí Císařského ostrova. Břehy řeky mají být podle Institutu plánování a rozvoje upraveny do podoby, kterou měly před sto lety. Vítězný návrh koncepce přeměny kotliny je už z roku 2015, počítá se v něm s protipovodňovou ochranou zoologické zahrady, zpříjemněním nábřeží, novými pěšinami, schodišti a s terasami. „Zdejší přírodní peřeje, v Praze jedinečné, tak budou k vidění i zblízka. Parkoviště před zámkem se promění v příjemný prostor pro lidi a vstup do zámecké galerie,“ řekl loni Hlaváček.

Na Císařském ostrově vznikne nový povodňový park se dvěma potoky, brody a s tůněmi. Vznikne zde i pláž nebo sportoviště. Rozšíření koryta s novými ostrůvky pomůže snížit hladinu řeky a ochránit tak zejména Holešovice, Karlín a Troju před záplavami. Finální podobu studie má město schválit do konce letošního roku. Dokončeno má být v roce 2030, náklady zatím nebyly vyčísleny.

 

Trojmezí

Vedení hlavního města rozhodlo v červnu o koupi pozemků v takzvaném Trojmezí za 7,8 milionu korun. Jedná se o nezastavěné území na rozhraní Prahy 4, 10, 11 a 15. Město chce na více než dvouhektarovém území, o které měli zájem developeři, zachovat volnočasový charakter, na který si zvykli zejména obyvatelé Chodova, Spořilova, Hostivaře či Záběhlic. Součástí Trojmezí je přírodní park Hostivař-Záběhlice a chráněné území Meandr Botiče.

Institut plánování a rozvoje loni představil krajinářskou studii oblasti, která je nyní zanedbaná a těžko prostupná. Mají zde být vybudovány pěší stezky, cyklotrasy, prostor pro setkávání i třeba komunitní zahradničení. Kdy bude park hotov, není v současnosti známé. Město musí nejprve dokončit nákup pozemků.

Osvěžení starých parků

Přeměnou procházejí i další parky. Například Karlovo náměstí čekají velké změny, zejména nové rozvržení cestiček v parku, které nahradí ty provizorní vyšlapané. Přibudou nové záhony i zpevněné plochy pro konání veřejných akcí. V mezinárodním soutěžním dialogu chce také město vysoutěžit budoucí podobu Vrchlického sadů před hlavním nádražím, které jsou u Pražanů nechvalně známé jako Sherwood. Revitalizace parku ve spolupráci se Správou železnic, která chystá přestavbu samotného nádraží, by mohla začít v příštím volebním období.

Město chce nadále pracovat s pražskými břehy a potoky a posilovat jejich přírodní charakter. Jedná se například o projekt otevření Motolského potoka, který je jedním z nejvíce zatrubněných toků v Praze.

VIDEO: Jak se v budoucnu promění Praha?

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub