Přehled a kalkulačky: porodné, mateřská a rodičovská v letošním roce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Novak Tomas/Euro

Server Peníze.cz přináší další díl seriálu o novinkách v roce 2014. Jak to bude letos s porodným, mateřskou a rodičovskou? Máme pro vás odpovědi na všechny důležité otázky a máme kalkulačky, na kterých si můžete vypočítat, zda máte nárok na porodné a jak vysokou dostanete peněžitou podporu v mateřství nebo rodičovský příspěvek.

Pravidla porodného, mateřské a rodičovské se roce 2014 nijak nemění. Jako každoročně se ovšem mírně změní výše peněžité pomoci v mateřství. Pro všechny čerstvé rodiče shrneme vše nové i starší (avšak důležité) platné pro rok 2014.

První důležitá informace, která musí zaznít: nezapomínejte, že na porodné a mateřskou (oficiálně peněžitou pomoc v mateřství) – na rozdíl od rodičovské (alias rodičovského příspěvku) – nemá nárok každý. Abyste je dostali, je třeba vyhovět hned několika kritériím, vedle toho, že jste právě přivítali na svět potomka.

Porodné v roce 2014

Porodné, dávka, která málem padla za oběť minulé vládě, nakonec zůstává v roce 2014 zachována v dosavadním rozsahu. Je však pravděpodobné, že by se do budoucna mohla měnit. Nově se rodící koalice však porodné nejspíš nezruší, naopak by mohla jeho pravidla ještě víc uvolnit a „dopřát“ ho více (všem?) rodinám – a nejen na jedno dítě. To by de facto představovalo návrat k porodnému, jak vypadalo před rokem 2011. O případných změnách vás budeme včas informovat.

Dnes platí, že na porodné můžete pomýšlet jen u prvního dítěte, navíc pouze v případě, že máte nízké příjmy. Přesněji: čistý měsíční příjem vaší rodiny nesměl v uplynulém čtvrtletí přesahovat 2,4násobek životního minima. Rodinou jsou v tomto případě myšleni i nesezdaní rodiče dítěte. Nezáleží, zda jste manželé nebo partneři – vaše příjmy se pro účely tohoto výpočtu sčítají.

Konkrétně to v roce 2014 znamená, že rodina ve složení matka, otec a čerstvě narozené dítě, která žije ve společné domácnosti, nesmí mít (celkový) čistý měsíční příjem vyšší než 18 504 korun. U matky samoživitelky je hranice měsíčního příjmu pro vznik nároku na porodné stanovena na 11 712 korun. Pokud je váš příjem vyšší, s porodným počítat nemůžete.

Výše porodného dělá i v roce 2014 třináct tisíc korun. Pokud se vám narodila dvojčata či vícerčata, dosahuje devatenácti tisíc pěti set korun. Vyplácí se jednorázově a nárok na něj můžete uplatnit maximálně do roku po porodu. Kromě biologických rodičů může o porodné žádat také člověk, který převzal dítě mladší jednoho roku do trvalé péče.
Zda máte, či nemáte nárok na porodné, si můžete jednoduše spočítat v naší kalkulačce.

Pravidla mateřské v roce 2014

Pokud jde o pravidla mateřské, zůstává v roce 2014 všechno při starém, trošku se změní pouze její výše – kvůli mírným změnám ve výši takzvaných redukčních hranic.

Začněme ovšem tím, kdo má na peněžitou pomoc v mateřství – čili mateřskou – vlastně nárok. Peněžitá pomoc v mateřství se pobírá během mateřské dovolené jakožto náhrada mzdy. Délka mateřské dovolené dosahuje 28 týdnů. Pokud se narodí dvoj- či vícerčata, prodlužuje se na 37 týdnů. Budoucí maminka na mateřskou obvykle nastupuje šest (maximálně však osm) týdnů před očekávaným porodem.

Jak započítat studium do nároku na mateřskou
Pro nárok na mateřskou je potřebná účast na nemocenském pojištění po dobu 270 dní za poslední dva roky. Do této lhůty se počítá také doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. Úřady ji považují za „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“ – v případě, že jste studium úspěšně dokončila. Na začátku roku 2012 navíc byla z pravidel vyškrtnuta podmínka, podle níž nárok na mateřskou vznikal, pouze když začátek šestého týdne před porodem spadal do období 270 dnů od ukončení studia.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má matka zaměstnankyně, za níž zaměstnavatel odváděl nemocenské pojištění. A také matka, která pracovala na živnostenský list – tedy podnikala, živnostničila nebo třeba pracovala v rámci švarcsystému – pokud si dobrovolně platila nepovinné nemocenské pojištění.

Zároveň platí, že účast na nemocenském pojištění musela trvat minimálně 270 dnů v průběhu posledních dvou let. Pro matky zaměstnankyně ještě platí podmínka, že byly na nemocenském pojištění účastny v den nástupu na mateřskou: tedy byly v té době zaměstnané. Za splněnou se ovšem tato podmínka považuje i v případě, že vám pracovní poměr skončil už dřív – pokud na mateřskou nastoupíte v ochranné lhůtě, jež trvá 180 dní od konce pracovního poměru.

Celý článek včetně dalších kalkulaček je k dispozici na serveru Peníze.cz.

2014: Důležité údaje pro sociální zabezpečení

Deset důvodů, proč být zaměstnancem

Pět případů, kdy mateřskou nedostanete