Překvapení: Nezaměstnanost na konci roku klesla

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Zdroj: E15

Vývoj nezaměstnanosti na konci roku překvapil. Podle informací statistického úřadu se míra nezaměstnanosti zjišťovaná na základě výběrových šetření v v posledním čtvrtletí snížila o dvě desetiny na 6,8 procenta. Za celý loňský rok pak bylo v průměru sedm procent lidí bez práce. V celkovém ročním průměru je výsledek srovnatelný s rokem 2012.

Meziročně vzrostl počet zaměstnaných osob o 41 tisíc (o 0,8 procenta) na 4,957 milionu osob, přičemž se na zvýšení podílely osoby v pozici zaměstnanců. V souhrnu počet podnikatelů ve srovnání se 4. čtvrtletím 2012 klesl o 12 tisíc na 890 tisíc a jejich podíl se snížil na 18 procent.

„Nejnovější data naznačují, že trh práce v Česku se již začal stabilizovat. Nejenže klesla nezaměstnanost, ale zároveň solidně roste zaměstnanost a dokonce i míra ekonomické aktivity lidí,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Kde je rozdíl?

Nejnovější data kontrastují s každoměsíčními výsledky statistik úřadů, podle nichž nezaměstnanost dosáhla 8,2 procenta. Rozdíl mezi těmito daty vyplývá především v přísnějším zařazování nezaměstnaných v rámci výběrových šetření. A není to rozhodně malý rozdíl, neboť jde o více než 200 tisíc lidí.

Na to, aby člověk byl považován za nezaměstnaného, totiž musí být schopen během 14 dnů nastoupit do práce a zároveň si musí sám aktivně hledat práci. Měsíční (na první pohled horší) statistiky přitom vycházejí jen z registrací na úřadech práce.

„Navzdory tomu, že nejnovější data z trhu práce vyznívají pozitivně, platí, že se ČR stále potýká s problémem dlouhodobé nezaměstnanosti. Stále totiž více než 40 procent nezaměstnaných nemůže najít práci déle než jeden rok,“ upozornil Dufek.

Dufek míní, že letošní rok by mohl být ještě ve znamení stabilizace trhu práce: „Ekonomický růst zřejmě nebude natolik silný, aby v dostatečné míře vytvářel nová pracovní místa, ale i tak se nezaměstnanost udrží mírně pod sedmi procenty, což bude ČR řadit mezi země s nejnižší nezaměstnaností v EU.“

Výhled celkem optimistický

Se svým kolegou souhlasí analytik Home Creditu Michal Kozub, podle kterého je situace mírně optimističtější a trh práce naznačuje zlepšení.

„Jeden z důkazů zlepšení je počet dlouhodobě nezaměstnaných. Jde o uchazeče o práci, kteří hledají práci více než rok. Jejich počet se snížil o 12 tisíc. Právě dlouhodobá nezaměstnanost je jedním z největších problémů v rámci nezaměstnanosti. Lidé dlouhodobě bez práce totiž ztrácí kontakt s pracovním světem, pracovní návyky. Proto ani zaměstnavatelé o takové zaměstnance nemají přílišný zájem a tím se dostávají do bludného kruhu,“ vysvětlil analytik.

Rok 2014 by měl být podle Kozuba z hlediska trhu práce pozitivnější než ten předchozí. Oživení ekonomiky by mělo postupně, hlavně v druhé polovině roku, přinést pozvolnou tvorbu pracovních míst a větší zájem o nové zaměstnance. Pokud přijde i pozvolné oživení ve stavebnictví, mělo by se podařit zapojit další uchazeče o práci.

Vývoj nezaměstnanosti od 2. čtvrtletí 2011

Vývoj nezaměstnanosti 2011 - 2013Vývoj nezaměstnanosti 2011 - 2013 | CSUZdroj: ČSÚ

Nezaměstnanost v EU na konci roku 2013 mírně poklesla