Premiér i poslanci ODS dál hrají vabank o osud vlády

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Šéf státní pokladny Miroslav Kalousek (TOP 09) po dohodě s premiérem Nečasem oznámil, že stáhne ze sněmovny návrh rozpočtu na příští rok. Do třiceti dnů připraví nový plán státních financí: „Bude postaven na dnes platné legislativě a znamenat velké škrty výdajů,“ uvedl. Takový návrh by ovšem Kalousek nejspíš předkládal už jako ministr v demisi.

Jednání o úsporném balíčku bude pokračovat, a pokud ho sněmovna neschválí, vláda skončí. Verdikt může padnout dokonce příští týden, těsně před kongresem ODS.

Ačkoli dosavadní debaty s rebelující šestkou poslanců ODS k ničemu nevedly, Nečas hodlá spolustraníky dál přesvědčovat. Nic jiného mu ani nezbývá, balíček vláda stáhnout z dolní komory parlamentu nemůže, takže hlasování o důvěře se nevyhne.

Nový návrh státního rozpočtu by tvrdě dopadl na jednotlivé rezorty, mzdy státních zaměstnanců, ale i kraje. Jen proto, že by platila jednotná sazba DPH 17,5 procenta, činil by výpadek příjmů státu 13,7 miliardy korun. Z toho 9,4 pro státní rozpočet a čtyři miliardy pro rozpočty veřejné.

Celkový výpadek by však byl větší, v balíčku jsou i další opatření, která dávají dohromady zhruba desítku miliard. „V novém návrhu rozpočtu by tak bylo nutné krátit peníze na některá prorůstová opatření a veřejné služby. Nic na světě mě nepřinutí vypracovat rozpočet s deficitem vyšším, než jsou tři procenta HDP,“ řekl Kalousek.

Nečasův kompromis, o kterém začne s rebely jednat dnes, zní – základní sazba daně z přidané hodnoty by zůstala na dvaceti procentech, snížená by stoupla o jeden procentní bod, tedy ze 14 na 15 procent. Takzvaný solidární příspěvek, který by platili lidé s příjmy převyšujícími čtyřnásobek měsíční průměrné mzdy, by se odváděl jenom příští rok.

Pozměňující návrhy k vládnímu úspornému balíčku by měla sněmovna probrat tento týden. Než by se o nich začalo jednat v závěrečném čtení, musí uplynout minimální lhůta 72 hodin. To znamená, že nejdříve by se mohlo hlasovat příští týden ve středu. Právě středy má dolní komora vyhrazeny na třetí čtení zákonů, tedy jejich schvalování. Za pravděpodobnější termín však koaliční poslanci označují pátek.

Nečas je přesvědčen, že pokud zvítězí odpovědnost, vláda nepadne. Pokud však jde revoltujícím poslancům například o svržení předsedy strany a premiéra a přeskupení sil v ODS, občanští demokraté se podle premiéra dohodnou jen velmi těžko. Jeden z rebelů, bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, naopak tvrdí, že jim jde o program a budoucnost ODS.

Opozice stále opakuje, že nejčistším řešením současné situace by byly předčasné volby. O sporných záležitostech chce hlasovat co nejdříve, podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky musí vláda na této schůzi sněmovny prokázat schopnost vládnout, nebo odejít.