Premiér podpořil vznik průmyslové zóny v Bochoři na Přerovsku

Letiště Přerov

Letiště Přerov Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes při jednání s Olomouckým krajem a vedením Přerova podpořil vznik strategické průmyslové zóny v areálu bývalé vrtulníkové základny v Bochoři u Přerova. Jde o plochu přesahující 300 hektarů, zóna by podle odhadů hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) mohla regionu přinést pět až devět tisíc pracovních míst. Podmínkou pro její vznik je však dostavba chybějících úseků D1.

„V tuto chvíli máme všechny velké zóny v ČR z velké části zaplněny. Musíme zlepšit naši připravenost. Souvisí to s tím, že musíme urychlit výstavbu D1 a současně rozhodnout na úrovni vlády o tom, že z Bochoře bude strategická průmyslová zóna. Rozloha přesahuje 300 hektarů, z velké části jde o pozemky ve vlastnictví státu prostřednictvím ministerstva obrany,“ řekl Sobotka.

Čelíme velkému zájmu investorů

Podle něj by zóna pomohla zemi zatraktivnit nabídku pro investory. „Čelíme dnes poměrně velkému zájmu investorů. Také pro rozvoj celého Olomouckého kraje, ale i pro sousední Zlínský kraj a dalších regionů v okolí je to velmi důležité a mohl by to být klíčový podnět pro ekonomický rozvoj a pro vytváření nových pracovních míst,“ upřesnil premiér.

Dodal, že o konkrétních jménech investorů se nejednalo. Řeší se podle něj především to, že chybějí dostatečně připravené průmyslové zóny. „Cílem vlády je, abychom tento handicap odstranili,“ řekl Sobotka.

Tisíce pracovních míst

Vznik strategické průmyslové zóny podpořilo vedení Přerova i hejtmanství. Podle hejtmana Rozbořila by to znamenalo přínos několika tisíc pracovních míst.

„Těch investorů je celá řada, je to jediná případná strategická průmyslová zóna v ČR. Pokud bychom se pohybovali v řádech sto až 360 hektarů, které jsou tady k dispozici, počítejme s pěti tisíci pracovních míst. Pokud se přičte další zaměstnanost ve službách, jde o sedm až devět tisíc lidí, kteří by v rámci strategické zóny získali pracovní místa,“ řekl hejtman kraje Rozbořil.

Pro stavbu strategické průmyslové zóny je podle premiéra důležité napojení této lokality na dopravní infrastruktury, což znamená především dostavba chybějících dvou úseků D1 z Říkovic do Přerova a z Přerova do Lipníku nad Bečvou.

Druhý z úseků by se měl začít stavět v polovině roku, pro stavbu úseku z Říkovic je potřeba vykoupit ještě polovinu pozemků. Kromě výkupu je podle Sobotky potřeba zvládnout i archeologický výzkum.

Vysoká nezaměstnanost

Přerov dlouhodobě vykazuje vysokou nezaměstnanost, která na konci března činila 11 procent, zatímco krajský průměr byl 8,5 procenta. Zároveň zůstává i mimo zorné pole velkých investorů. Nové technologické centrum v Přerově v roce 2009 naposled otevřel koncern Olympus, který do provozu zaměřeného na výrobu a vývoj zdravotnických přístrojů investovat šest milionů eur (165 milionů korun).

Strategická průmyslová zóna v zastavěné oblasti musí mít podle pravidel agentury CzechInvest výměru nejméně 100 hektarů. Pokud je budována na zelené louce, tak její minimální plocha činí 200 hektarů.

Strategickou průmyslovou zónou se může stát také plocha připravovaná pro významného investora, který se zaváže investovat velkou částku a zaměstná hodně lidí. V Česku je nyní pět strategických průmyslových zón.