Přes noc ve frontě na úřad. Zájem o dotace na výměnu kotlů je velký

zájem o kotlíkové dotace

zájem o kotlíkové dotace Zdroj: ctk

O dotace na výměnu starých kotlů je velký zájem. Žádosti začaly přijímat krajské úřady v Ústeckém, Zlínském a Libereckém kraji. Fronty se stály dlouho před otevírací dobou, první zájemci už čekali od nedělního odpoledne. V Královéhradeckém kraji naopak příjem žádostí zastavili, lidé dotaci 100 milionů korun po 14 dnech vyčerpali.

V Hradci Králové však lidé stát frontu nemuseli, žádosti se podávaly výhradně elektronicky. O dotaci projevilo zájem přes tisíc lidí, souhrnná suma jejich požadavků na dotaci činí asi 120 milionů korun. Hejtmanství příjem žádostí zastavilo dnes v 10:00 a nyní začne žádosti hodnotit. Příjem žádostí až do výše 120 milionů korun kraj povolil proto, že je pravděpodobné, že ne všem žadatelům bude vyhověno. Kraj současně počítá s vyhlášením další dotační výzvy v obdobné sumě 100 milionů korun, žádosti by chtěl kraj přijímat od července.

Zlínský kraj rozdělí z evropských peněz na výměnu kotlů v prvním kole asi 160 milionů korun, podle odhadů by mělo být vyměněno asi 1080 kotlů. Pokud bude program úspěšný, budou podle hejtmanova náměstka Ivana Mařáka (KSČM) následovat další dvě kola. Celkem by se mohlo v kraji rozdělit až 480 milionů korun a vyměnit až 3000 kotlů.

Žádosti jsou ke stažení na webu

Státní dotaci 162 milionů korun se chystá rozdělit i Ústecký kraj, který patří po Moravskoslezském k lokalitám s nejhorší kvalitou ovzduší. Zájem je podobně velký jako v předchozích letech. Žádosti jsou ke stažení na webu Ústeckého kraje, po vyplnění ji lidé mohou buď zaslat poštou, nebo od 25. ledna do 31. března 2016 přinést na krajský úřad. Dotace bude dosahovat až 85 procent uznatelných nákladů, což je částka 150.000 korun. Maximální výše dotace tedy bude 127.500 korun.

Liberecký kraj rozděluje peníze na kotle poprvé, má k dispozici 135 milionů korun. Podpořit chce výměnu nejméně 940 kotlů. Výzva na podávání žádostí o dotace sice platí ode dneška až do konce června příštího roku, ve skutečnosti se ale příjem zastaví ve chvíli, kdy se peníze vyčerpají.

Pouze na kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním

Dotace je určena pouze na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v rodinných domech. Ti, kdo doma topí kamny, krby nebo třeba plynovým kotlem, na výměnu dotaci nedostanou. Žádat ji mohou z programu Nová Zelená Úsporám, kde je však podmínkou i zateplení objektu. Dotaci z krajského úřadu lze získat na pořízení nového kotle na tuhá paliva, ale také třeba plynového nebo kombinovaného. Možné je pořídit i solární vytápění, ale jen v kombinaci s kotlem. Podmínkou dotace jsou také mikroenergetická opatření, jako je třeba dílčí výměna oken, vstupních dveří nebo zateplení střechy či půdy.

Žádosti o dotace už několik dní přijímají krajské úřady i například ve Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji a na Vysočině. Naopak třeba v Pardubickém či Karlovarském se na příjem žádostí teprve připravují. V první vlně výzvy budou v celé zemi rozděleny na výměnu starých kotlů tři miliardy korun. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100 tisíc kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

Ministerstvo možná prověří seznam kotlů pro kotlíkové dotace
V seznamu kotlů pro takzvané kotlíkové dotace se zřejmě vyskytly nevhodné výrobky. Asociace výrobců topenářské techniky nechala otestovat jeden z kotlů a zjistila, že nevyhovuje. Na problém upozornila minulý týden Česká televize. Ministerstvo životního prostředí se má se zástupci asociace kvůli tomu sejít v úterý a záležitost prověřit, uvedla mluvčí úřadu Petra Roubíčková.

„Měli jsme ohlasy z odborné veřejnosti, která nás na to už dlouhodobě upozorňovala, že se tam mohou vyskytovat výrobky, které nejsou v pořádku. Přistoupili jsme proto k tomu, že jsme výrobek nechali ozkoušet na naše náklady ve státním Strojírenském zkušebním ústavu v Brně,“ řekl ČTK ředitel asociace Mojmír Krátký. Výrobce kotle má podle něj přitom deklarovat, že kotel patří do určité třídy a splňuje podmínky.

Kotlů na tuhá paliva je v oficiálním seznamu kolem tří stovek. Seznam registrovaných najdou lidé na stránkách Státního fondu životního prostředí. Jestli kotel je dobře zařazen ve třídě nebo není, nemůže laik posoudit sám. Nevyhovující výrobek se mohl v seznamu objevit proto, že už zhruba dva měsíce nemusí výrobce nechat kotel testovat v nezávislé zkušebně. Certifikáty si vystavuje sám díky evropské směrnici o ekodesignu, předtím musely mít výrobky certifikáty od nezávislé zkušebny.

Na nové kotle jsou připraveny miliardy