Přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka končí, prý neplní účel

Rodina Iráčanů, která se chce vrátit do vlasti, odcestovala 7. dubna brzy ráno vlakem z Brna do Prahy na letiště. Přes Istanbul by měla odletět do Iráku. Důvodem návratu je stesk prarodičů po rodné zemi. Zbylých 16 Iráčanů, kteří našli zázemí v Brně, chce ve městě zůstat. ČR přijala bezmála 90 křesťanských uprchlíků,

Rodina Iráčanů, která se chce vrátit do vlasti, odcestovala 7. dubna brzy ráno vlakem z Brna do Prahy na letiště. Přes Istanbul by měla odletět do Iráku. Důvodem návratu je stesk prarodičů po rodné zemi. Zbylých 16 Iráčanů, kteří našli zázemí v Brně, chce ve městě zůstat. ČR přijala bezmála 90 křesťanských uprchlíků, Zdroj: ctk

Program přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka nebude pokračovat. Vláda se dohodla na jeho ukončení. Zrušení programu navrhoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kvůli tomu, že více než dvě desítky Iráčanů z Česka odešly do Německa a další se chtějí vrátit do vlasti.

Projekt zorganizoval Nadační fond Generace 21 (NFG21), do České republiky zatím dopravil 89 uprchlíků. Ředitel fondu Jan Talafant řekl, že rozhodnutí kabinetu o ukončení programu respektuje. O lidi, kteří už jsou v Česku, se organizace bude ale dál starat.

„Vláda na můj návrh bez náhrady zrušila projekt NFG21 na přesídlení 153 Iráčanů do České republiky. Není možné podporovat projekt, který neplní svůj účel,“ napsal na sociální síti ministr vnitra. Hlasování kabinetu ale nebylo jednoznačné, trojice lidoveckých ministrů byla podle vicepremiéra a šéfa strany Pavla Bělobrádka proti. Chtěli, aby byl projekt pozastaven a vyhodnotilo se, jestli budou z Česka odcházet i další Iráčané.

Nadační fond plánoval přesídlit z Iráku do Česka celkem 130 vysídlenců z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu. Z 89 lidí, kteří zatím do Česka dorazili, se 25 vypravilo do Německa a osmičlenná rodina zpět do vlasti. Zbývajících 56 lidí je v Praze, Brně a v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku. „Rozhodnutí o ukončení respektujeme. Je nám to líto. Je tu 56 lidí, o něž se budeme dál starat. Projekt nekončí, končí jen přesidlování z Iráku,“ řekl Talafant.

Už prodali majetek

Tuto sobotu mělo do Česka přiletět dalších devět iráckých křesťanů. Podle šéfa fondu se na cestu chystali, měli letenky, odhlásili děti ze školy, prodali část svého majetku a postoupili své bydlení jiným. Fond zvažuje, že by jim nyní poskytl finanční pomoc. Dalších 55 osob mělo dorazit na přelomu května a června.

S těmito Iráčany, kteří už jsou prověřeni, budou nyní namísto nadačního fondu jednat české úřady, uvedl Bělobrádek. Česko je také nadále připraveno z regionu přijmout dohromady 400 běženců, k čemuž se už dříve zavázalo.

Projekt, který financuje nadační fond, Chovanec nedávno pozastavil, poté co z ubytování v Okrouhlíku na Jihlavsku do Německa odešlo 25 Iráčanů. Německé úřady se je podle svého vyjádření chystají brzy vrátit zpátky do Česka. Odtud budou vyhoštěni do Iráku, pokud znovu v ČR nepožádají o azyl.

Jak Chovanec, tak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po odchodu části uprchlíků do Německa hovořili o tom, že není možné, aby Česká republika působila jako cestovní kancelář, díky níž se uprchlíci budou dostávat do západní Evropy. Sobotka chtěl přezkoumat motivaci běženců k životu v Česku.

Česko dnes opouští i dalších osm Iráčanů, kteří našli zázemí v Brně. Jde o rodinu, která se chce vrátit do Iráku, protože jejím nejstarším členům se stýská po rodné zemi. Odletět mají dnes odpoledne z Prahy. Ostatní přesídlení Iráčané zatím v Česku zůstávají.