Převody peněz do Íránu se už nemusí hlásit, rušení sankcí bude ale postupné

Íránci oslavují uzavření dohody o jaderném programu

Íránci oslavují uzavření dohody o jaderném programu Zdroj: ctk

V souvislosti se zrušením sankcí vůči Íránu ministerstvo financí zrušilo povinnosti předem oznámit převody finančních prostředků do a z Íránu. Při vyšších částkách se dokonce muselo žádat o povolení. "Znamená to, že od 16. ledna lze převody s íránskými osobami provádět bez těchto oznámení či povolení," uvedlo ministerstvo.

„V praxi to znamená, že většina protiíránských sankcí byla od tohoto data zrušena. Nicméně některé dosavadní zákazy byly nahrazeny povinností mít obchody s určitým zbožím či technologiemi předem schválené příslušným orgánem,“ uvedlo ministerstvo. Takovým orgánem je zpravidla Licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu nebo Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

MF dále upozornilo, že rušení protiíránských sankcí bude postupným procesem. V platnosti tak nadále zůstává například povinnost zmrazit finanční prostředky patřící vyjmenovaným osobám, subjektům nebo orgánům.

Spojené státy a Evropská unie 16. ledna zrušily sankce vůči Íránu. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) totiž dospěla k závěru, že Teherán splnil veškeré požadavky loňské dohody s velmocemi ohledně svého jaderného programu.

Investiční příležitost

Před několika dny byl na podnikatelské misi v Íránu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). České firmy v Íránu hledají příležitosti pro investice, které by po letech mělo umožnit zrušení mezinárodních ekonomických sankcí vůči Teheránu. V misi, kterou organizoval Svaz průmyslu a dopravy, převažovaly zejména strojírenských podniky.

Český vývoz do Íránu činil v roce 2014 zhruba 571 milionů korun. Loni se export po čtyřech letech poklesu zvýšil o 66 procent. Od ledna do listopadu české firmy vyvezly zboží za 838 milionů korun.

Mezi nejvýznamnější položky českého vývozu patří výrobky z nekovových nerostů, stroje a zařízení, léčiva a hnojiva. Z Íránu se nejvíce dováží ovoce a zelenina, suroviny živočišného a rostlinného původu, železo, ocel a káva, čaj a kakao.