Převrat v řízení českého fotbalu může začít letos

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Eduard Erben, E15

Profesionální fotbal musí být od příští ligové sezony řízen na jiných principech než teď pod hlavičkou Fotbalové asociace ČR (FAČR). První a druhá liga musí mít vlastní profesionální management, jako je to v Německu či Anglii. Jsou o tom přesvědčeni představitelé Ligové fotbalové asociace (LFA).

„Současná organizace pod hlavičkou FAČR způsobuje, že fotbal ekonomicky nefunguje. Velké i tradiční kluby vyjma dvou ekonomicky závisejí na donátorství svých majitelů. To není udržitelný stav,“ míní předseda LFA Dušan Svoboda. Stoprocentní profesionalizace vrcholového fotbalu je podle něj jediná šance, jak do fotbalu dostat více peněz.

Vedení LFA od počátku roku objíždí přední kluby a fotbalové představitele a snaží se je přesvědčit, že je nutné převést nejvyšší soutěže na profesionální bázi. Podle Svobody je předseda FAČR Miroslav Pelta o jejich iniciativě podrobně informován.

LFA si nechala zpracovat studii o organizaci profesionálních soutěží v Evropě včetně ekonomického srovnání. „Český fotbal generuje výnos tři miliony eur z televizních práv. Polský třicet milionů eur, tedy desetkrát více, ale Polsko je počtem obyvatel větší zhruba jen čtyřikrát,“ poukazuje na některé výsledky studie Svoboda.

Kontrakty na televizní práva v referenčních ligáchKontrakty na televizní práva v referenčních ligách

Vedení LFA by chtělo k dohodě o novém systému řízení profesionálního fotbalu dospět do konce probíhajícího soutěžního ročníku tak, aby změna nastala už od příští fotbalové sezony. „První rok by měl být ještě jakýmsi přechodným obdobím,“ říká Svoboda. Pokud se podle něj podaří nastartovat profesionálně vedenou první a druhou ligu, prospěje to po finanční stránce také amatérskému fotbalu.

„Jestliže většina vlastníků profesionálních klubů bude pro oddělení, tak bude třeba nějaký krok k řešení situace udělat,“ komentoval návrh Miroslav Pelta. „Je ale otázkou, zda řízení profesionálních klubů pod jinou hlavičkou bude obchodně úspěšnější,“ dodal.

Obdobné pochybnosti má Luděk Macela, bývalý přední fotbalový funkcionář. Řídí teď SK Černolice, který hraje v I. A třídě krajského přeboru. „Úbytek sponzorů a diváků vidíme na všech frontách a v mnoha případech dnes zachraňují činnost klubů včetně amatérských obecní pokladny,“ řekl.

Na druhé straně by se oddělení profesionálních klubů a přenesení jejich řízení pod LFA nebál. „Malé kluby by tím o peníze určitě nepřišly. Velké kluby jsou závislé na činnosti malých klubů, protože ty pro ně vychovávají kádry,“ doplnil.

Šéf LFA: Ta ekonomika snad už ani horší být nemůže
O nutnosti posílení autonomie, tedy profesionalizaci, řízení vrcholných soutěží v Česku se mluví delší dobu. Bezvýsledně. Zástupci amatérského fotbalu se totiž obávají, že při dělení výnosů z fotbalu by přišli zkrátka. Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda naopak soudí, že profesionalizace zvýší příjmy, a v důsledku toho si na více peněz přijdou také malé kluby.
Dušan SvobodaDušan Svoboda | AC Sparta Praha
E15: Z čeho soudíte, že fotbal může více vynášet?

Kvalita našeho fotbalu je nad evropským průměrem. Dokážeme produkovat hráče, kteří se prosazují i v nejlepších zahraničních ligových soutěžích. Neumíme to ale proměnit ve vyšší ekonomický přínos. Přijímáme řadu špatných rozhodnutí, která na první místo staví sportovní stránku a až na druhé tu zákaznickou. Naše rozhodnutí jsou ovlivněna „fotbalovou politikou“. Prostě Fotbalová asociace ČR (FAČR ) je především velká politická organizace založena na výsledku složitého volebního mechanismu. A v tomto prostředí se byznys dělá opravdu špatně.
E15: Studie zadaná LFA řadí mezi negativa pasivní marketing dceřiné společnosti FAČR – agentury STES – při prodeji autorských práv. Souhlasíte?

STES dostal za úkol realizovat prodej televizních práv, což v rámci daných podmínek udělal dobře. Agentura už ale neměla za úkol dlouhodobě zvyšovat hodnotu produktu, tedy českého fotbalu. Mechanismus ale musí být nastaven tak, aby prodejce práv sám měl zájem na zhodnocení produktu.
E15: Co je třeba, aby kupující zaplatil za produkt více?

Na prvním místě při rozhodování klubů nesmí být, zda to vyhovuje trenérům či hráčům, ale řešení otázky, zda to vyhovuje divákům, tedy zákazníkům. To dnes dvě desítky fotbalových akciových společností moc neřeší, protože jsou v situaci, že za ně rozhoduje někdo jiný. Proto musí mít profesionální fotbal vlastní řízení soutěží.
E15: Kolik by produkt vynášel při profesionalizaci nejvyšších soutěží?

To si netroufám odhadovat. Ekonomická situace klubů, kdy ani ty tradiční nedokážou přežít, je však varující. Obávám se, že pokud situaci nezačneme rychle řešit, spustí se ještě daleko horší proces. Rozevřou se ekonomické nůžky mezi kluby v krizi a těmi, které to budou jakž takž zvládat. Dominance dvou klubů v letošním ročníku – Sparty a Plzně – může v tom příštím a přespříštím přetrvávat. A fotbal přestane diváky postupně bavit.