Případ Rath se blíží ke konci. Zazní poslední slovo obžalovaného

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Soud s bývalým poslancem Davidem Rathem obžalovaným z korupce se přiblížil ke konci. Soudce uzavřel v jeho kauze fázi dokazování. Ve středu začnou závěrečné řeči, nejdřív promluví státní zástupce Petr Jirát. Následovat budou obhájci a vyjádří se také Rath. Kdy soud vynese rozsudek, se zatím neví. Hlavní líčení je kromě příštího týdne nařízeno na osm dní v prvních dvou červnových týdnech.

Trestní senát soudce Roberta Pacovského z Krajského soudu v Praze, který případ projednává od srpna 2013, přečetl poslední listinný důkaz navržený obžalobou. Ostatní návrhy obhajoby na doplnění dokazování zamítl jako nadbytečné.

Rathův advokát Roman Jelínek namítal, že rozhodnutí o závěru dokazování je pro něj překvapivé a nebylo možné se připravit. Pacovský to odmítl, podle něj bylo dost času na seznámení se s průběhem hlavního líčení a soud prý obhájce již dříve vyzval, aby návrhy písemně doplnili.

Soudce jednání odpoledne přerušil do středečního rána, kdy začne přednášet závěrečnou řeč s návrhem trestu pro Ratha státní zástupce Petr Jirát. Pokračovat se bude příští týden od pondělí do středy, a pokud se závěrečné řeči nestihnou, další termíny jsou vypsané na 2. až 5. a 9. až 12. června. Na vyhlášení rozsudku si soudce nechá pravděpodobně lhůtu a jednání znovu odročí.

Rath se prý necítí dobře

Dnešní pokračování hlavního líčení provázely dohady ohledně zdravotního stavu Ratha, který se před 17 dny zranil při pádu z kola na cyklostezce na Kladensku. Exposlanec soudu řekl, že se stále necítí dobře, protože utrpěl otřes mozku, bolí ho hlava, nemůže se soustředit, má výpadky paměti a závratě. Musí prý brát silné léky na bolest. Soud ale rozhodl na základě znaleckého posudku, který nařídil na minulý týden, že Rath může k hlavnímu líčení docházet.

„Vybrali si (trestní senát) období, kdy jsem značným způsobem oslaben, handicapován, díky tomu, co se mi stalo a díky léčbě, která je s tím spojená, takže v podstatě mě do značné míry vyřadili z nějaké autentické obrany, takže si dělají co chtějí,“ komentoval Rath rozhodnutí soudu o ukončení dokazování.

Soud případ v únoru rozdělil do dvou částí kvůli průtahům. Spolu s Rathem se zabývá i další obžalovanou, Lucií Novanskou, která podle obžaloby pořádala podezřelé obchodní soutěže o veřejné zakázky. V první části kauzy soud udělil v dubnu devíti obviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky.

Rathovi hrozí až 12 let vězení. Obžalobu odmítá

Kolik času zaberou závěrečné řeči v Rathově části, není zatím zřejmé. Řeč žalobce Jiráta trvala před dubnovým rozsudkem zhruba 1,5 jednacího dne. „Závěrečná řeč bude opět dlouhá, protože většina trestné činnosti se týká paní Novanské, takže tam musím důkazy přednést znovu. Budu samozřejmě reagovat na všechnu obhajobu pana doktora Ratha,“ dodal státní zástupce.

Rathovi obhájci Roman Jelínek a Adam Černý navrhovali výslechy zbylých obžalovaných z první části, znalecký posudek a listinné důkazy. Jelínek řekl, že podle něj důkazy mohly situaci zásadním způsobem změnit. Advokáti také chtěli, aby soud ještě vyslechl Novanskou a Ratha. „Navrhované důkazy nejsou pro řízení nezbytné,“ dodal soudce.

Trestní stíhání Ratha a ostatních se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Rathovi hrozí až 12 let vězení. Obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.

Kauzu Rath odstartoval policejní zásah v květnu 2012
Výběr hlavních událostí v případu Davida Ratha, který je spolu s dalšími obžalovaný z korupce (žalobce dnes soudu navrhl tresty pro část obžalovaných):
2012:
14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl sedm milionů korun.
15. května - Státní zástupkyně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat další lidi, mimo jiné exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.
16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele a tím na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ponechal.
5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním.
18. července - Policie doručila do Sněmovny žádost o možnost stíhat Ratha kvůli údajné korupci při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.
20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.
7. září - Sněmovna vydala Ratha k dalšímu trestnímu stíhání.
2013:
1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.
15. března - Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.
5. dubna - Státní zástupce podal soudu obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.
7. srpna - Kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Rath zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil; vinu odmítli Pancová i Kott.
Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.
5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.
11. listopadu - Vrchní soud propustil Ratha z vazby.
2014:
2. ledna - Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. V únoru 2015 přiznalo ministerstvo spravedlnosti Rathovi nárok na odškodnění.
17. prosince - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
2015:
9. ledna - Rath neuspěl u odvolacího soudu se žádostí o vrácení milionů zabavených v roce 2012 při domovní prohlídce.
5. února - Soud vyloučil k samostatnému projednání případy Lucie Novanské, Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy jejich advokátů. Mladého s Drážďanským soud posléze vrátil zpět do původního hlavního líčení, z něhož naopak ze zdravotních důvodů vyloučil Ratha.
4. března - Žalobce navrhl pro Kotta a jeho manželku Kateřinu (dříve Pancovou) trest osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Pro Ivanu Salačovou navrhl žalobce podmínku za spolupráci při vyšetřování. Pro ostatních šest obžalovaný žádá dva až šest let vězení, nebo podmínky.
7. dubna - Krajský soud v Praze vynesl nepravomocný rozsudek. Kateřině a Petru Kottovým, které soudce označil za organizátory korupce, uložil 7,5 roku vězení. Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko dostali pět let vězení, manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák dostali 5,5 roku vězení. Tříletou podmínku vyměřil soud Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B-Braun a Václavovi Kovandovi ze stavební firmy Pohl. Tříletou podmínku dostala i Ivana Salačová, která byla spolupracující obviněnou.
26. dubna - David Rath utrpěl úraz pádu z kola.
12. května - Soud rozhodl, že Rath je schopen po úrazu na kole účastnit se hlavního líčení a zároveň uzavřel v jeho kauze fázi dokazování.