Připravte se na majetková přiznání, vzkázaly bohatým a „podezřelým“ ČSSD a ANO

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Experti sociální demokracie a hnutí ANO se dohodli na zavedení majetkových přiznání jak pro politiky a státní úředníky, tak pro některé občany. Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že přiznání by mohla platit od roku 2015 zřejmě při nabytí majetku nad 20 milionů korun. Později ANO upřesnilo, že by se přiznání měla dotknout osob, u nichž existuje podezření, že svůj majetek nenabyly legální cestou. O výši částky, od níž by se původ majetku prokazoval, se podle ANO bude ještě jednat.

„My tomu říkáme prokázání původu majetku, to jsme měli v programu, chceme začít u politiků, u státních zaměstnanců a potom to přenést i na občany, protože to byla jedna z našich hlavních věcí, aby se přestalo krást a aby lidé prokázali svůj majetek, jak ho nabyli,“ řekl Faltýnek.

„Začneme u politiků, ti by měli jít příkladem, a na občany konkrétně bychom to chtěli přenést v příštích letech,“ uvedl. Dodal, že platnost pro občany odhaduje od roku 2015. „Diskutujeme o částkách, padlo tam, ale teď mě fakt neberte za slovo, třeba 20 milionů korun,“ dodal pak k částce, při jejímž překročení by lidé museli podávat majetkové přiznání.

Při pochybnostech prokažte původ majetku

Později ANO v prohlášení napsalo, že by si majetkové přiznání mohl finanční úřad vyžádat tehdy, pokud by u nabytého majetku v určité výši nebylo jasné, kde na něj fyzická osoba vzala peníze. „Hodnota nabytého majetku ve výši dvaceti milionů byl pouze hypotetický příklad. Dneska jsou úřady nečinné, protože dokazování je na nich. Tuhle praxi chceme tedy otočit,“ uvedl následně v prohlášení Faltýnek.

„Usilujeme o univerzální majetková přiznání v případě, že je podezření, že občan nabyl majetek z nezdaněných příjmů nebo v důsledku nelegální činnosti tak, aby finanční úřad měl možnost jej vyzvat k tomu, aby doložil původ majetku,“ řekl novinářům po jednání poslaneckého klubu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dodal, že podrobnosti o dnešním jednání expertů ale nemá.

Sociální demokraté měli v programu požadavek majetkových přiznání pro všechny občany při nabytí majetku nad určitou výši, ANO je požadovalo v případech osob podezřelých ze závažné hospodářské a finanční kriminality.

Dohoda ČSSD a ANO nejspíše nenarazí ani u lidovců. „My jsme měli v našem programu daleko tvrdší požadavky. My jsme tam měli částku nad deset milionů korun, takže v tento okamžik my to bereme - řekněme - jako jejich nějakou shodu, ale budeme chtít o tom určitě ještě jednat,“ řekl novinářům místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka. „My bychom byli rádi, kdybychom se dostali s tou hranicí o něco níže. Těch 20 milionů je opravdu poměrně vysoká částka,“ dodal.

ČSSD a ANO dnes přiblížily své názory také v názoru na registrační pokladny. ANO souhlasí s tím, že je nutné kontrolovat tržby, registrační pokladny jsou ale podle poslance Jana Volného (ANO) přežité. ANO chce proto přijít s modernějšími metodami, inspirovat se chce v systému, který funguje v Chorvatsku.

David Klimeš: Drahý pravičák Babiš