Přísnější kontrola potravin a nižší daně pro rodiče. Lidovci odstartovali kampaň

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (uprostřed), první místopředseda Marian Jurečka (vlevo) a místopředseda Jan Bartošek představili 11. září na tiskové konferenci v Praze hlavní priority volebního programu strany před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. V pozadí na zdi je portrét Josef Lux.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (uprostřed), první místopředseda Marian Jurečka (vlevo) a místopředseda Jan Bartošek představili 11. září na tiskové konferenci v Praze hlavní priority volebního programu strany před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. V pozadí na zdi je portrét Josef Lux. Zdroj: Simanek Vit

Lidovci se ve volbách chtějí vymezit jak vůči liberálům, tak socialistům. Za největší brzdu české ekonomiky považují nefungující státní správu. Chtějí proto snížit byrokratickou zátěž a lépe hospodařit se státními prostředky. Jazýčkem na vahách, jako někdy v minulosti, už být nechtějí. Prohlásil to jejich předseda Pavel Bělobrádek.

V předvolebním klání bude KDU-ČSL klást důraz především na ekonomiku, zemědělství a sociální oblast. Kompletní program představí 20. září.

Lidovci už nechtějí zvyšovat celkovou daňovou zátěž, ale plánují zavedení tří daňových pásem v hladinách 12, 20 a 28 procent. Podpory se od nich dočkají především malé a střední podniky. Měnit by se podle jejich představ mělo DPH - horní sazba by mohla stoupnout o jedno procento, naopak dolní by se snížila třeba k deseti procentům. U základních léků, potravin nebo dětských potřeb by byla sazba nulová. Lidovci také usilují o snížení daňového zatížení pracujících rodičů, rádi by proto prosadili společné zdanění manželů nebo zvýšení daňového odpočtu na dítě.

V zemědělství chce KDU-ČSL rozbít monopol velkých obchodních řetězců a podpořit české zemědělce, zejména pěstitele ovoce a zeleniny. Intenzivněji navrhují lidovci kontrolovat potraviny a dovážené výrobky. Změnit chtějí také systém zadávání veřejných zakázek Lesů ČR, tak aby se na nich mohlo podílet více malých a středních firem.

Třetím z klíčových bodů v programu je sociální politika, jejíž hlavní pilíře jsou solidarita a zásluhovost. Solidarita by se ale podle místopředsedy Jana Bartoška měla vztahovat jen k těm, kteří skutečně chtějí změnu, nikoliv k lidem, kteří ji odmítají. Snahu pomáhat někomu, kdo změnu nechce, považují lidovci za vyhozené peníze.

Systém sociálních dávek proto chtějí nastavit tak, aby jejich příjemce motivovali k práci, a aby nebylo možné přežívat pouze z nich. „Odstřihnout gaunery, kteří vysávají sociální systém a dělají si z toho byznys,“ sdělil Bartošek.

Pro ty, kteří změnu chtějí, pak KDU-ČSL plánuje rozšíření krajských sítí sociálních služeb a také návrat k veřejně prospěšným pracím. Znevýhodněné skupiny, mezi něž počítá strana absolventy, matky po mateřské dovolené a lidi starší 55 let, chce podpořit třeba slevami na odvodech nebo zvýšením počtu míst ve školkách.

Lidovci by také rádi předcházeli exekucím - třeba tím, že navrhnou roční úrok ve výši 20 procent jako strop, tak aby lichváři nemohli inkasovat více. Důchody chtějí valorizovat o inflaci. Svůj program dnes představila také TOP 09 a včera ODS.

David Klimeš: Strany hledají Superstar