Proč tolik platíme za zemědělství, paní kancléřko? ptali se studenti

Kancléřka Merkelová v Praze

Kancléřka Merkelová v Praze Zdroj: ctk - Vit Simanek

Angela Merkelová, Václav Klaus
Angela Merkelová
Angela Merkelová
Angela Merkelová
Petr Nečas, Angela Merkelová
6
Fotogalerie
Přednášková síň Collegium Maximum praskala ve švech, každý chtěl vidět nejmocnější ženu světa. Nejen studenti práv, kteří jsou tady na fakultě „doma“, v dlouhých lavicích seděli studenti ekonomie, novináři, důchodci, pražští Němci i členové různých spolků. Dostalo se jen na vybrané: vstupenek bylo jen 550.

Angelu Merkelovou, když se v zeleném saku v doprovodu premiéra Nečase objevila na pódiu, publikum přivítalo po studentsku: všichni sborově povstali. „Když jsem do Prahy kdysi jezdila jako vědkyně, cestovala jsem vždy rychlíkem Vindobona, který míval až čtyřhodinové zpoždění. Můj tehdejší učitel Rudolf Zahradník mě uklidňoval tím, že žiji v nefunkčním experimentu zvaném reálný socialismus. Jsem velmi ráda, že on i jeho žena jsou nyní v publiku,“ zahájila Merkelová svůj projev vzpomínkou na 70. léta.

Návštěva Angely Merkelové v Praze

Projev kancléřky se věnoval evropanství. Být Evropanem podle ní znamená mít společnou představu například o svobodě. „Čína a další oblasti mají představy úplně jiné,“ varovala Merkelová. „Když Evropská unie vznikala, každý pátý člověk na světě byl Evropan. Teď je Evropanů sedm, osm procent a bude nás pořád ubývat. Jestli tedy chceme své hodnoty obhájit, musíme být jednotní,“ řekla. Integrace proto musí podle ní pokračovat a euro, společná evropská měna, je jen jedním z projevů této integrace. Součástí je také předávání pravomocí do Bruselu, některá rozhodnutí naopak lépe učiní obec či město lokálně. „Smlouvu s Jižní Koreou dokáže lépe vyjednat unie,“ uvedla příklad Merkelová.

O návštěvě kancléřky také čtěte:

Členové musí integraci také ledacos obětovat. Německo o tom ví své – na oltář integrace dalo západoněmeckou marku, připomněla kancléřka. Součástí integrace je ale i mobilita obyvatel. „Když je ve Španělsku mezi mladými 40 procentní nezaměstnanost, nesmí být tabu, že Španělé půjdou pracovat do Německa,“ řekla Merkelová.
Merkelové projev nabídl i zajímavé srovnání světové a české politické třídy: Merkelová mluvila spatra a její projev sklidil bouřlivější potlesk, než v deseti bodech sepsaná řeč premiéra Nečase.

Kancléřka Merkelová a premiér Nečas. Merkelová navštívila ČR již po pátéKancléřka Merkelová a premiér Nečas. Merkelová navštívila ČR již po páté

Pak přišla řeč na studenty. Je dnes nezbytné dávat 40 procent rozpočtu na společnou zemědělskou politiku EU? chtěl vědět například Vladimír Lajsek z právnického spolku Všehrd. Merkelová připustila, že prostředky ze zemědělství musí být krok za krokem více využívány i pro infrastrukturu.

Více otázek padlo na téma, co si kancléřka myslí o tom, že vzniká stále více paralelních „summitů“ – sjezd členů EU, sjezd členů fiskálního paktu. Zároveň existují právní listiny stojící mimo evropské právo, tedy mimo zakládající listiny EU.
„Vše, co děláme ve fiskálním paktu, bychom rádi zapracovali i do evropských smluv, ale Velká Británie řekla, že takové smlouvy nechce. Přitom takové kroky musí být schváleny jednomyslně, proto jsme neměli jinou možnost než vytvořit mezivládní smlouvu,“ vysvětlila kancléřka.

Ač kancléřka překročila plánovanou hodinu, dostalo se jen asi na pět dotazů. Pak už Angela Merkelová nasedla do své limuzína směrem Ruzyň. Její vládní airbus se od země odlepil přesně v 16:14.

Debata s Merkelovou byla na vstupenky, části studentů to vadilo
Vstup na debatu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na půdě univerzity byl studentům povolen pouze se vstupenkou. Bylo sice možné ji získat zdarma, někteří studenti si ale přímo v Právnické fakultě Univerzity Karlovy zpravodajce ČTK stěžovali, že bylo takřka nemožné ji dostat, protože výběr účastníků debat byl údajně velmi selektivní. Na diskusi s kancléřkou mohli prý jít jen zástupci pěti studentských spolků a podle některých členů jen ti nejvíc „agilní“.

Fakultu za organizaci diskuse kritizoval též doktorand právnické fakulty Karel Světnička. „Pár studentských spolků dostalo symbolický, nepatrný počet vstupenek, zbytek bylo rozděleno mezi vedoucí pracovníky ze škol a různých státních institucí. Ti jsou asi dostatečně prověřeni a nehrozí, že budou mít svůj vlastní názor, natož pak aby si dokonce dovolili položit otázku,“ sdělil ČTK Světnička, který v té souvislosti hovořil o Potěmkinově vesnici.

Děkan právnické fakulty Aleš Gerloch v reakci pro ČTK připustil, že přístup úplně volný nebyl. Nápad se vstupenkami se podle něj zrodil z bezpečnostních a organizačních důvodů z popudu fakulty a úřadu vlády. „Vstupenky ale rozdělovaly studentské spolky, takže zřejmě byli preferováni ti aktivní ve studentském životě,“ dodal. Spolky se podle něj podílely na organizaci akce.

Světnička nicméně připomněl, že například na podobnou univerzitní debatu s někdejší ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou nikdo vstupenky mít nemusel. Světnička soudí, že Merkelová „není slepá“, aby neviděla sál zaplněný „přestárlými studenty“.

Server studentů univerzity Ukáčko uvedl, že po žádosti kancléřky o setkání oslovil Gerloch zástupce pěti studentských spolků na právech - Common Law Society, Elsa, Juristi, Všehrd i Prager Deutscher Klub.