Prodej spoření na penzi zatím vázne, klientů jsou jen stovky

Důchodci

Důchodci Zdroj: profimedia.cz

Penzijní reforma, která se rozběhla na začátku letošního roku, se rozjíždí velmi pomalu. Nově vzniklé společnosti přiznávají, že zatím mají podepsáno sto, maximálně několik stovek smluv. Během dvou let přitom musí do takzvaného druhého pilíře získat 50 tisíc klientů.

„Do dnešního dne jsme uzavřeli řádově stovky smluv,“ odmítá být konkrétnější Pavel Jirák, předseda představenstva a výkonný ředitel Penzijní společnosti KB. Firmy se pouze chlubí zájmem desetitisíců lidí o poradenství. „S prodejem jsme již začali, evidujeme první podepsané smlouvy. Poměrně velké množství lidí se chodí informovat,“ potvrzuje mluvčí Pavla Hávová za ČSOB Penzijní společnost. Ta očekává nárůst zájmu před polovinou roku. Do té doby se lidé starší 35 let musejí definitivně rozhodnout, zda do druhého pilíře vstoupí, nebo ne.

Penzijní firmy viní z pomalého rozjezdu licenční řízení, kdy penzijní společnosti dostaly povolení teprve na sklonku roku a své produkty smí nabízet až od letošního ledna.

Nevelký zájem lze také vysvětlit neustávajícími ataky opozičních politiků. Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD, uvedl, že sociální demokracie druhý pilíř po nástupu k moci zruší a prostředky převede do třetího pilíře (dříve penzijní připojištění). Oslovení bankéři si rušením druhého pilíře novou vládou nejsou tolik jistí, podle nich jde o politické hry.

Spoření ve druhém pilíři penzijního systému nabízí jen několik společností, jsou to penzijní společnosti Allianz pojišťovny, České spořitelny, České pojišťovny, ČSOB, Komerční banky a Raiffeisenbank. Většinou jde o transformované penzijní fondy. Výjimkou je Raiffeisenbank, která penzijní fond neměla.

Některé zavedené penzijní fondy a společnosti se rozhodly spoření ve druhém pilíři nenabízet. Těmi jsou například Aegon, ING penzijní fond či AXA. Generali PS bude prodávat produkty druhého pilíře sesterské České pojišťovny.

Conseq začal nabízet doplňkové penzijní spoření ve vlastních penzijních fondech