Program Životní prostředí může ztratit až 14 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blazek Tomas

Druhý největší tuzemský operační program – Životní prostředí – má problém. „Životní prostředí musí do konce roku vyčerpat ještě 34 miliard korun, aby splnil limit čerpání,“ konstatuje analýza národního koordinátora čerpání, ministerstva pro místní rozvoj. Dokument dostala minulý týden na stůl vláda v demisi a deník E15 ho má k dispozici.

Řídící rezort životního prostředí odhaduje objem nevyčerpaných peněz na 6,4 miliardy korun, ministerstvo pro místní rozvoj až na 14 miliard korun. A přes pět miliard korun se podle něho přehoupne manko také v následujících dvou letech, kdy bude pobírání evropských peněz za právě končící sedmileté finanční období dobíhat.

Operační program Životní prostředí má v nabídce pro léta 2007 až 2013 téměř 150 miliard korun. Do konce července byly schváleny projekty za 65,1 miliardy korun, jejich předkladatelům vyplatil stát skoro 53 miliard. Z Bruselu, kam se posílají žádosti o proplacení těchto prostředků, zatím Česko získalo jen 36,4 miliardy korun. Momentálně tedy chybí státní pokladně 16,6 miliardy korun.

Důvodů zpoždění je několik. Program Životní prostředí přišel až loni s výzvou na pražskou čističku odpadních vod. Prodlevu způsobilo nezajištění spolufinancování státního rozpočtu ze strany rezortu. Absence prováděcích vyhlášek vedla k oddalování vyhlašování tendrů, soutěže začaly až na konci loňského srpna. „Dlouhodobě se potýkáme s problémy při zadávacích řízeních. Prakticky veškerá alokace je rozdělena konkrétním projektům, které byly kladně vyhodnoceny, ale zhruba v polovině případů nebyly ukončeny administrativní procedury, a tedy ani zahájena samotná realizace projektů a tím i čerpání finančních prostředků,“ sdělil mluvčí úřadu Matyáš Vitík.

MMR nedoporučuje razantní zásahy do programu, situaci by prý mohly zhoršit. Řešení vidí ve zrychlení procesu, nejlépe zkrácením lhůt, a disciplíně příjemců při předkládání dokumentů a žádostí o proplacení. Pokud to nebude stačit, navrhne MMR interní přesun až 6,2 miliardy korun do prioritní osy „Udržitelné využívání zdrojů energie“, která by mohla zajistit vyčerpání přídělu v souladu s energetickou strategií Evropa 2020.