Prohibice: Zákaz prodeje veškerého tvrdého alkoholu do odvolání

prohibice

prohibice Zdroj: ctk

S opatřením zásadně nesouhlasí Potravinářská komora. Otravy metylalkoholem mají v ČR už 19 obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí. Policie zatím v souvislosti s otravami metanolem obvinila 11 lidí.  (Foto ČTK)
Zákaz platí pro všechny obchody, restaurace, hotely i internetový prodej, dosud byl zakázán prodej jen ve stáncích. Zákaz se zpřísnil i v obsahu alkoholu, dosud platil jen pro třicetiprocentní lihoviny a silnější. Prodávat se nesmějí ani míchané nápoje z lihovin. Tvrdý alkohol se nebude podávat ani na palubě letadel národního leteckého dopravce. (Foto ČTK)
Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je plošný zákaz neadekvátní. Podle Potravinářské komory poškodí poctivé výrobce, a naopak posílí černý trh. Zákaz se nelíbí ani provozovatelům restaurací, ale respektují ho. Mnohé z nich zaskočil. Na prohibici si zvyká i ostravská Stodolní ulice - nejvyhlášenější centrum zábavy Moravskoslezského kraje.  (Foto ČTK)
Za porušení zákazu hrozí až třímilionová pokuta a dočasné uzavření provozovny. Prodejci mohou být podezřelí i z trestného činu obecného ohrožení či ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti. Pak by jim hrozili několikaleté tresty.  (Foto ČTK)
V souvislosti s kauzou bylo zadrženo 19 podezřelých z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. Policie zatím v souvislosti s otravami metanolem obvinila 11 lidí, jde především o trestné činy související s ohrožením života a zdraví a nedovoleným podnikáním.  (Foto ČTK)
7
Fotogalerie
Ministerstvo zdravotnictví dnes s okamžitou platností zcela zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu s obsahem nad 20 procent na celém území republiky. V podvečer to oznámil ministr Leoš Heger (TOP 09). Zákaz platí od chvíle vyhlášení v médiích a mohl by podle Hegera trvat i několik týdnů.

Zákaz platí pro všechny obchody, restaurace, hotely i internetový prodej, dosud byl zakázán prodej jen ve stáncích. Zpřísňuje se i v obsahu alkoholu, dosud platil jen pro třicetiprocentní lihoviny a silnější.

Důvodem prohibice je podle Hegera rozšíření otrav metylalkoholem i do dalších krajů. Analýza, kterou dnes ministerstvo dostalo, podle Hegera ukázala, že dosavadní omezení je nedostatečné. Podle ministerstva je závažné především to, že se objevil nový případ otravy v Praze z alkoholu zakoupeného v hlavním městě. Jedná se tak zřejmě o další „distribuční kanál“. Většina případů byla dosud zaznamenána v Moravskoslezském kraji.

Výrobci destilátů: Černý trh zákaz prodeje nezastaví

Mediální zástupce největší likérky v zemi, plzeňského Stocku, Jiří Janoušek, deníku E15 řekl, že Hegerův krok chápe. Je podle něj pochopitelné, že se stát snaží šíření otrav metanolem zastavit. „Na druhé straně jediný, kdo v této situaci zůstane aktivní, je právě černý trh. Poctiví budou opatření akceptovat a své prodejní aktivity zastaví. Černí výrobci, alespoň ti, kteří zatím nebyli odhaleni, si z toho nebudou moc dělat hlavu,“ uvedl Janoušek.

Ani podle předsedy Unie destilatérů Václava Šitnera jakýkoliv zákaz prodeje alkoholických nápojů tuto situaci neřeší. „Bude dál bujet černý trh a budou na tom vydělávat ti, kteří distribuci načerno dělají,“ řekl deníku E15 Šitner. Unie podle něj dlouhodobě upozorňovala na existenci černého trhu, ale prý marně. „(Současná situace) je důsledkem špatné kontrolní činnosti státu,“ dodal.

„Samozřejmě je to pro všechny výrobce včetně Stocku ekonomicky nepříjemné. Čím déle bude opatření trvat, tím bude nepříjemnější. Doufáme, že bude jen dočasného charakteru a situace se brzy uklidní,“ podotkl Janoušek.

Jaký propad v tržbách jednotlivé likérky v důsledku Hegerova rozhodnutí čeká, nechtěli zástupci oboru konkrétně odhadnout. Podle výše tržeb největších hráčů na trhu se ale podle odhadu deníku E15 může jednat až o miliony korun denně.

Tvrdý alkohol nelze prodávat ani na internetu

Zástupkyně hlavního hygienika ČR Viera Šedivá řekla, že zákaz platí i pro prodej v automatech a na internetu. Podle Hegera je zakázán také prodej nápojů a koktejlů míchaných z lihovin.

Na dotaz, jak dlouho by zákaz mohl platit, ministr řekl: „Nedokážu to teď odhadnout, doufám, že to nebude víc než několik málo týdnů.“ Dodal, že opatření je poměrně drastické, ale dává větší jistotu, že nebude přibývat otrávených a obětí. Už předtím ministr vyzval, aby lidé nekonzumovali dříve nakoupené zásoby alkoholu nejasného původu nebo podezřele levného.

V terénu jsou tisícovky policistů

Podle policejního prezidenta Martina Červíčka jsou do kontrol zapojeny tisíce lidí v uniformách. Za posledních 48 hodin policisté provedli 13 tisíc kontrol a ve stejné intenzitě budou podle Červíčka pokračovat i v dalších dnech. Podle pražské policejní mluvčí Jany Rösslerové se o posílení počtu policistů v terénu bude nyní jednat s policejním prezidiem.

Mluvčí ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová řekla, že všichni dostupní kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce dostali pokyn, aby vyrazili do terénu. V místech, kam informace nedolehla, ji oznámí a vydají pokyn ke stažení alkoholu z distribuce.

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Otravy metylalkoholem mají v ČR už 19 obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí.