Provozovatelé velkých ski areálů netají spokojenost s uplynulou sezonou

Lyžování

Lyžování Zdroj: ctk

Provozovatelé ski areálů a horských hotelů hodnotí letošní zimní sezonu rozdílně. Ve většině velkých středisek ji chválí jako dobrou až nadprůměrnou, potěšil je také návrat zahraničních turistů. Níže položeným menším areálům však návštěvnost klesla. Vlekaři a hoteliéři zaznamenali, že lidé už nejezdí na hory na celý týden, dávají přednost prodlouženému víkendu či kratším pobytům. Horská služba i letos zaznamenala řadu vážných úrazů, některé skončily smrtí.

Začátek letošní zimní sezony na mnoha místech poznamenal nedostatek sněhu a většina sjezdovek byla odkázána na sněhová děla. Ještě v prvním lednovém týdnu byla některá střediska mimo provoz. „Začátek sezony byl vzhledem k počasí nešťastný,“ postěžovala si Radka Záhořová ze ski areálu v Kašperských Horách. Výrazné zlepšení nastalo v polovině ledna, kdy na horách během pár dní napadlo půl metru sněhu.

Lyžování na výborně upravených tratích však trochu kazilo, že bylo velmi málo slunečných dnů. „Tak málo hezkých dnů jako letos za 27 let, co jsem na Pustevnách, nepamatuji,“ řekl Karel Šrubař z beskydského areálu.

Investice se vyplatily, říkají vlekaři

Vyšší návštěvnost i tržby si pochvalují provozovatelé velkých lyžařských středisek například v Krkonoších, Jeseníkách či na Šumavě. Například na Zadově se zvýšily tržby až o pětinu. Někteří to považují za výsledek investic do lepšího vybavení, nabídky nových služeb i dobrého marketingu. „Po dlouhých letech byla sezona nadprůměrná. Návštěvnost se zvedla. Pozitivní byl růst české klientely,“ řekl podnikatel ze Špindlerova Mlýna Martin Jandura.

Menší a níže položené areály měly problém se sněhem, a tím i s návštěvností. Jako „hodně podivnou“ hodnotí končící zimu Josef Dlouhý ze skiareálu Klíny na Mostecku. „Byly hodně velké výkyvy, velké mrazy, které hned přecházely v teplo. Sníh skoro vůbec nepadal,“ konstatoval.

Lyžaři na lanovceLyžaři na lanovce | ctk

Trend - místo týdenních pobytů jen prodloužený víkend

Provozovatelé si všimli, že lyžaři letos často šetřili na službách. Lidé také častěji než na týdenní pobyty jezdili na hory na prodloužené víkendy nebo ještě na kratší pobyty, což je trend několika posledních let. „Už nepřijíždějí ani na jeden den, ale jenom na dvě tři čtyři hodiny a jedou dál pracovat nebo za jinou zábavou,“ uvedl Jaroslav Vrzgula z beskydského areálu Ski Bílá.

Podnikatele v zimních střediscích potěšil návrat cizinců. Po čase se na české svahy vrátili němečtí a nizozemští lyžaři, přijížděli i turisté z Polska či Ruska. „Několik let jejich počet stagnoval, letos Němců přibylo. Hlavně v lednu, kdy měli prázdniny,“ uvedl ředitel lyžařského areálu v Harrachově Vlastislav Fejkl. Naopak tisíce turistů z Čech zamířily na rakouskou stranu Šumavy.

Horší podmínky měli letos běžkaři, desítky kilometrů na hlavních běžeckých trasách se však dařilo zprovoznit. Zklamáni byli vyznavači bruslení na lipenské přehradě, na nejdelší bruslařskou dráhu na světě nemohli vyrazit, protože mrazy nebyly tak silné, aby byl led bezpečný.

Ani v letošní zimě se horám nevyhnula tragická úmrtí rekreantů. V Krkonoších od začátku sezony na sjezdovkách zemřeli tři lidé.