Průměrná mzda přesáhla 31 500 korun. Ekonom: Tempo růstu je neudržitelné, příští rok zvolní

Bankovka

Bankovka Zdroj: profimedia.cz

Průměrná hrubá mzda v České republice se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2458 korun na 31 516 korun. Nominální nárůst tak činil 8,5 procenta. Reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent. Informoval o tom Český statistický úřad. Analytici oslovení ČTK ale varují, že současné tempo zvyšování mezd ohrožuje konkurenceschopnost řady firem.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že růst mezd nyní významně předbíhá produktivitu práce, což může mít do budoucna negativní dopad na konkurenceschopnost domácích podniků. "Pozitivem ve vztahu ke konkurenceschopnosti zůstává alespoň to, že podobně rychlý růst mezd mají i další země skupiny V4 jako Maďarsko, Polsko či Slovensko," dodal.

Podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové za pozornost stojí i růst mediánové mzdy, která roste rychleji než mzda průměrná. "To znamená, že k nárůstu mezd dochází především u lidí s nižšími příjmy. Pomyslné nůžky mezi bohatými a chudými se tak nepatrně přivírají," uvedla.

„Nominální mzda ovšem rostla tempem 8,5 procenta, což je stále velice slušný – ale střednědobě neudržitelný – výsledek. Za celý letošní rok by průměrná nominální mzda měla vzrůst o 8,4 procenta,“ doplňuje analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Podle něj by v příštím roce mělo dojít ke zvolnění tempa mzdového růstu. „V nominálním vyjádření by v roce 2019 měla průměrná mzda stoupnout o 6,6 procenta. Dynamika mzdového růstu má tedy svůj vrchol za sebou,“ přiblížil Kovanda prognózu pro příští rok. 

Stejnou prognózu pro příští rok uvádí i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Na pozvolna slábnoucím tempu růstu mezd v příštím roce se podle něj podepíší zejména horší ekonomické výsledky řady firem, pro něž představuje současný růst mezd dlouhodobě neúnosnou zátěž. „Jejich menší ochota přidávat, případně spojená s rušením některých pracovních pozic, začne přehřátý trh práce v příštím roce chladit. Přesto zůstávají vyhlídky na růst mezd a potažmo životní úrovně pro většinu pracovníků příznivé,“ říká Pavel Sobíšek. 

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostl průměrný výdělek v ČR po očištění od sezonních vlivů o dvě procenta. Za letošní 1. až 3. čtvrtletí činila průměrná mzda 31 225 korun, což je meziročně o 2463 korun více. Reálný nárůst za prvních devět měsíců letošního roku činil 6,3 procenta.

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Medián mezd činil v letošním třetím čtvrtletí u mužů 29 842 korun a u žen 25 206 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu zhruba mezi 14 221 a 49 376 korunami.

Podle ředitele odboru statistiky práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibora Holého ale medián roste podstatně rychleji než průměrná mzda, která je hodně ovlivněna vysokými výdělky. „Rostou především mzdy v nižší oblasti. U žen s nejnižšími výdělky je nárůst takřka dvacetiprocentní,“ říká Holý.