Průměrná mzda v prvním čtvrtletí stoupla na více než 32 tisíc. Růst nekončí, očekává analytička

Zaměstnanci Škoda Auto patří k těm nejlépe placeným v odvětví

Zaměstnanci Škoda Auto patří k těm nejlépe placeným v odvětví Zdroj: ČTK

ČSÚ
2
Fotogalerie

Průměrná hrubá mzda v Česku v letošním 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 32 466 korun. Reálně byl růst výdělků kvůli inflaci nižší, činil 4,6 procenta, uvedl Český statistický úřad. Tahounem růstu byly zejména vyšší platy státních zaměstnanců. Mezi regiony nejvyšší nominální nárůst o 7,9 procenta zaznamenaly Olomoucký a Středočeský kraj, naopak nejnižší o 6,5 procenta byl na Vysočině. Podle analytiků výsledky překonaly očekávání trhu i prognózu České národní banky. Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014.

Také ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) považuje současný růst mezd za docela vysoký a podle něj začíná negativně dopadat zejména na menší a střední zaměstnavatele, kteří mu nestačí. "Menší firmy začínají těžce chytat dech," řekl Havlíček.

Analytici si zároveň myslí, že solidní růst mezd se bude opakovat i v dalších čtvrtletích. V souvislosti s tím nemusí ČNB skončit se zvyšováním úrokových sazeb, protože mohou rychleji růst spotřebitelské ceny v Česku.

Nejvyšší výdělky jsou nadále v Praze, jejich růst je ale už tradičně nižší. Ve sledovaném období si zaměstnanci v hlavním městě meziročně polepšili o sedm procent na 41 450 korun. Stejný nárůst platů byl také v Plzeňském a Pardubickém kraji. Nejnižší mzdy ze všech krajů i přes průměrný nárůst o 7,4 procenta zůstávají v Karlovarském kraji, lidé si tam v průměru vydělali 28 385 korun.

Statistici ale pravidelně upozorňují, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 7,4 procenta a činil 27 582 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 14 566 korun a 51 420 korun.

Podle informací ČSÚ a analytiků nárůst průměrných výdělků ovlivnila situace na pracovním trhu a stát, který zvýšil výdělky svým zaměstnancům a od ledna také minimální mzdu. Rostly rovněž platy v kultuře a rekreaci, v bankovním sektoru, kde zaměstnanci obdrželi bonusy, a v maloobchodě, který bojuje s nedostatkem pracovní síly a snaží se zaujmout atraktivními výdělky. Vedle toho ve zpracovatelském průmyslu, který je motorem české ekonomiky, byl růst platů podprůměrný. Podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové tento vývoj reflektuje zpomalující se ekonomiku.

Analytici současně upozornili na to, že mzdy opět rostly rychleji než produktivita práce, což může mít negativní dopad na konkurenceschopnost. "Pokud zůstává přidaná hodnota české produkce na relativně nízké úrovni, potom rychlý růst mezd a posílení reálného kurzu je spíše erozí konkurenceschopnosti než udržitelným zvyšováním životní úrovně," uvedl ekonom Deloitte David Marek. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka pozitivem v tomto ohledu zůstává to, že podobně rychlý či rychlejší růst mezd mají i Maďarsko, Polsko nebo Slovensko.