Průzkum: Co Čech, to hospodský či farmář. Svou práci miluje jen desetina lidí

Správně natočit hladinku je umění (ilustrační foto)

Správně natočit hladinku je umění (ilustrační foto) Zdroj: Jiri Slama, Mlada fronta

Jak jsou na tom Češi se svojí láskou k práci? A jaké si představují ideální povolání? To se rozhodla vyzkoumat agentura STEM/MARK. Ptala se jen ekonomicky činné populace, tedy zaměstnanců nebo podnikatelů ve věku od 18 let. Pouze jeden z deseti dělá v životě to, co ho opravdu baví, bylo jedno z hlavních zjištění. „Svojí práci miluji, moc mě baví,“ uvedlo 10 procent respondentů.

Pozitivní zprávou je, že více než dvě třetiny oslovené ekonomicky aktivní populace mají převážně kladné pocity, když si pomyslí na svojí pracovní kariéru.

Většina (70 procent) se přiklonila k postoji „Svojí práci mám celkem rád/a, většinou mě baví, někdy trochu méně“. Negativní postoj k práci přiznalo šest procent lidí, přičemž dvě procenta svoji práci vyloženě nesnáší.

"Šťastlivců je desetina"

Žádný stres si pak nedělá dalších deset procent „šťastlivců“. U nich totiž otázka vztahu k práci nenavozuje žádné emoce, práci berou jako povinnost a neřeší, jestli je má bavit nebo ne.

STEM/MARK: Průzkum k pracovnímu životuSTEM/MARK: Průzkum k pracovnímu životu|STEM/MARK

Dále byl výzkum zvědavý, jaké ideální povolání by si pracující lidé pro sebe představovali v situaci, že by nezáleželo na výdělcích. Fantazie respondentů v této oblasti byly opravdu rozmanité, ale nejčastěji zmiňovali hospodu či farmu.

STEM/MARK: Průzkum pracovní životSTEM/MARK: Průzkum pracovní život|STEM/MARK

Zdroj: STEM/MARK

Přibližně jen každý pátý za ideální povolání pro sebe, a to bez ohledu na výdělek, považuje právě tu profesi, kterou v praxi dělá.

Většina (78 procent) by se naopak ráda viděla v jiné profesi (pozici). K vykonání změny jim ale brání především strach ze ztráty příjmu a výhod plynoucích ze současného zaměstnání (43 procent), a také nedostatek odvahy a důvěry ve vlastní schopnosti (21 procent).