Průzkum: ODS balancuje na hraně pěti procent

Předseda ODS Petr fiala

Předseda ODS Petr fiala Zdroj: ctk

Volební preference vládních stran rostou. Volby by stejně jako na podzim vyhrála ČSSD následovaná ANO, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Před obměnu vedení dál ztrácí ODS, která se nyní pohybuje okolo hranice nezbytné pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Podle modelu CVVM by volby vyhrála ČSSD se ziskem 27 procent hlasů, druhé by bylo hnutí ANO s 25 procenty. Obě strany by si tak polepšily, v říjnu totiž získaly 20,5, respektive 18,6 procenta hlasů.

Další strany si drří podporu, kterou získaly ve volbách. KSČM by získala 14,5 procenta, TOP 09 pak 12 procent hlasů. Lidovci by stejně jako v prosincovém průzkumu obdrželi 6,5 procenta hlasů. Nad pětiprocentní hranici by se před ODS dostal Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Občanství demokraté se naopak podle průzkumu pohybují v těsné blízkosti pětiprocentní hranice, nezbytné pro vstup do Sněmovny. CVVM provádělo průzkum v době od 13. do 20. ledna, tedy v období, kdy v ODS vrcholil souboj o obsazení křesla nového šéfa této strany. Kongres občanských demokratů zvolil jejich současné vedení o třetím lednovém víkendu.

Lednový volební model podle CVVMLednový volební model podle CVVMLednový volební model podle CVVM | CVVM

CVVM také zjišťovalo takzvané stranické preference, které představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti a nelze je zaměňovat s volební prognózou. ČSSD tento žebříček vedla s 18,5 procenta před ANO se 17,5 procenta. Komunisté měli 9,5 procenta preferencí, TOP 09 získala osm procent. Lidovci si udrželi 4,5 procenta, Úsvit a ODS preferovalo 3,5 procenta lidí. Volit by podle CVVM přišlo 62 procenta z 1059 dotázaných s volebním právem.

Petr Fiala: Napravo od ODS nesmí být žádná politická strana