Průzkum: Se zavedením evidence tržeb souhlasí 37 procent firem

Pokladna

Pokladna Zdroj: E15

Se zavedením elektronické evidence tržeb obecně souhlasí 37 procent firem. Zároveň ale jen pětina podnikatelů by souhlasila se zavedením evidence ve vlastním oboru podnikání. Naopak proti zavedení evidence tržeb se vyslovilo 42 procent podnikatelů a firem. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP).

Podle plánů MF by od roku 2016 pokladny obchodníků měly být napojeny na internet a informace o každé přijaté platbě by okamžitě dostávaly finanční úřady. Podle představ MF by tak měl podnikatel datovou zprávu o transakci zaslat finanční správě, která zašle podnikateli zpět potvrzení s unikátním kódem účtenky o přijetí transakce.

Podnikatel následně účtenku vytiskne a zákazník by měl povinnost ji převzít. Od ledna 2016 by se evidence měla týkat restaurací a hotelů, od července 2016 pak podnikatelů v oblasti maloobchodu a velkoobchodu. O zařazení dalších, například nejmenších živnostníků, MF rozhodne až na základě analýzy, a to od roku 2017.

Se zavedením evidence tržeb přitom nejvíce souhlasí provozovatelé čerpacích stanic, a to v 78 procentech případů. Naopak nejmenší zájem o evidenci v průzkumu prokázaly provozovny rychlého občerstvení, stánkaři a trhovci, pouze 19 procent respondentů.

Třetina bez pokladny

Z průzkumu dále vyplývá, že pokladnu v současnosti vůbec nemá 27 procent drobných živnostníků a firem. Ruční vypisování účtenek je charakteristické podle AMSP pro menší provozovny do 50 metrů čtverečních. Více než polovina respondentů využívá jednoduché pokladny a pětina má technicky pokročilejší pokladny.

Výhodou evidence tržeb podle MF je, že není nutné certifikovat zařízení ani programy a celý systém lze provozovat na běžných zařízeních.