První krok k on-line volbám? Prostřednictvím dopisů, navrhuje TOP 09

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Už brzy by politici mohli narušit monopol uren při volbách. Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška bychom měli mít možnost odeslat své volební lístky i dopisem. Lidé, kteří nevolí doma, jsou totiž při volbách znevýhodněni. Změna má otevřít cestu i k volbám na počítači, což už je několik let možné například v Estonsku.

V budoucnu bychom mohli volit jednodušeji z jakéhokoliv místa v Česku i na světě. Poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) chce změnit volební zákony a zavést takzvanou korespondenční volbu. Ta by mohla vyřešit především problém krajanů a Čechů pracujících v zahraničí. Pokud chtějí volit, musí se dostavit na české ambasády, které mohou být vzdáleny i tisíce kilometrů od jejich místa pobytu.

„Je něco špatně, když v době, kdy tisíce Čechů cestují, studují a pracují ve světě, v době moderních technologií, mají tito naši občané problém využít své právo a volit,“ říká místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek. O změně se mluví více než deset let, ale bez konkrétního výsledku. Přitom korespondenční volba je dnes už běžná v řadě zemí. Pomocí pošty se v současnosti volí ve 24 zemích Evropské unie, mezi nimi také například na Slovensku, v Německu i v Rakousku.

Korespondenční volba počítá s tím, že volič požádá o zaslání hlasovacích lístků osobně nebo písemně s úředně ověřeným podpisem, ale také elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem nebo datovou zprávou zaslanou prostřednictvím datové schránky. Vyplněný hlasovací lístek pak vloží do úřední obálky, tu spolu s vyplněným a podepsaným identifikačním lístkem nebo s voličským průkazem vloží do dopisní obálky. Pak dopis zašle nebo osobně předá obecnímu úřadu nebo zastupitelskému úřadu.

Ženíšek: Bude dobré, aby nejprve voliči pochopili, jak fungují volby, aniž by museli do volební místnosti dojít

Navržená změna by mohla Česko přiblížit moderním volbám po internetu. Korespondenční volba zavádí princip, který je ve světě používán pro volbu na internetu. „Bude dobré, aby nejprve voliči pochopili, jak fungují volby, aniž by museli do volební místnosti dojít. A také, aby začali systému důvěřovat. Nasazení elektronického hlasování bez tohoto kroku by mohlo být riskantní,“ míní Ženíšek.

V minulosti všechny pokusy zavést distanční volbu zkrachovaly. Většina námitek spočívá v obavách z nákupu hlasů. Volbu dopisem tak chce TOP 09 umožnit jen ve volbách do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu a také v prvním kole prezidentské volby. Jedná se totiž o volby, kde možné kupčení s hlasy nehraje takovou roli.

Možností zavést korespondenční volbu se navíc zabývala odborná komise při ministerstvu vnitra, která nedávno ukončila svoji činnost a konstatovala, že bylo dosaženo většinové shody na zavedení nového druhu hlasování do praxe. Návrh distanční volby od TOP 09 ale zatím není připraven, a ani o něm není rozhodnuto v koalici. Ve sněmovně se však projednávají volební zákony. Je tak možné, že o korespondenční volbě se bude hlasovat jako o pozměňovacím návrhu.

Marek Ženíšek: Boj s Babišem je důležitý, musíme ale myslet i na program