První odhad pojišťoven: celkové škody dosáhnou 7,5 miliardy

Přívalová povodeň nadělala v krkonošském městečku Svoboda nad Úpou škody za desítky milionů korun

Přívalová povodeň nadělala v krkonošském městečku Svoboda nad Úpou škody za desítky milionů korun Zdroj: ctk

Pojišťovny v Česku zatím v souvislosti s velkou vodou evidují téměř 10 tisíc nahlášených pojistných událostí. Podle předběžného odhadu ale naroste počet škod na 96 tisíc za celkem 7,5 miliardy korun, uvedla mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová. Je to menší účet než za bleskové záplavy v roce 2010, které vyšly na 15 miliard korun. Nejničivější povodně posledních desetiletí v roce 2002 stály tuzemskou ekonomiku 75 miliard.

Letos ekonomické dopady povodní může zhoršit situace, kdy je Česko už rok v recesi. Ekonomové ale obavy z velkých dopadů na hospodářství jako celek neočekávají.

Podle hlavního ekonoma Ery Jana Bureše by škody z letošních jarních záplav měly dosáhnout 10 až 20 miliard korun. Dopad na státní rozpočet by tak podle předchozích zkušeností měl být v řádech miliard korun, což není nic, s čím by si státní kasa neporadila, uvedl Bureš.

Podle statistik pojišťovny Generali dominují z regionálního pohledu škody ze Středočeského kraje, které mají takřka čtyřicetiprocentní podíl. Větší škody budou také v Praze, jižních Čechách a Královehradeckém kraji. Do popředí se zařadí i Ústecký kraj, tam se zatím rozsah škod odhaduje obtížněji, protože voda teprve opadá.

Povodňové škody v Česku
povodeň povodňové škody (mld. Kč) % HDP
1997 62,6 3,3
1998 1,8 0,1
2000 3,8 0,2
2001 1 0
2002 75,1 2,9
2006 6,2 0,2
2009 8,5 0,2
2010 15 0,4
Celkem 174

Zdroj: Patria Finance

Hlášeny jsou podle pojišťoven zatím spíše menší škody, ale postupně přibývají i ty velké. Podle České pojišťovny se drtivá většina případů týká majetkového pojištění občanů a jde pořád hlavně o zatopené sklepy, garáže, studny, zahradní architekturu, přízemí domů a chat. Roste rovněž počet případů zatopených automobilů.

Kromě škod na domácnostech a rodinných domech se s následky záplav budou muset vyrovnávat i firmy a podnikatelé. „Záplavy se nejvíce dotknou odvětví, která jsou významným způsobem lokalizována v zátopových oblastech a vždy odvětví logistických a přepravních. Značné škody jsou v zemědělství, rybářství a potravinářském průmyslu. Praha bude velmi tratit na službách, především v oblasti turistického ruchu,“ uvedl již dříve pro E15.cz ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník.

Podle Bureše bude nejvíce negativně zasaženfinanční sektor stejně jako v roce 2002. Důvodem jsou především ztráty pojišťoven.

Celkový dopad záplav na českou ekonomiku a zaměstnanost však bude záviset ale i na intenzitě obnovy ekonomiky po opadnutí vody. Ve výhodě bude v tomto případě stavebnictví a reprodukce poničených strojů. „Výhodu budou taktéž mít konkurenti výrobců a poskytovatelů služeb zasažených povodněmi, jež naopak sídlí v teritoriích, která zasažena nebyla,“ dodal Zahradník. V posledním čtvrtletí roku 2002 tak například ekonomika mezikvartálně vzrostla o 2,1 procenta, mimo jiné i díky obnově povodňových škod.