Ptačí chřipka dorazila i do Česka. Nakažené slepice byly v malochovu na Vysočině

Zásah proti nákaze ptačí chřipky (ilustrační foto)

Zásah proti nákaze ptačí chřipky (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Slepice (ilustrační foto)
Malochov (ilustrační foto)
Ptačí chřipku přenášejí volně žijící ptáci. (ilustrační foto)
Ptačí chřipku přenášejí volně žijící ptáci. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

V Česku se po třech letech objevila ptačí chřipka. Nákaza vysoce patogenního subtypu H5N8, který je pro ptáky smrtelný, má ohnisko v malochovu drůbeže ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v Kraji Vysočina. Veterináři utratili víc než 20 kusů drůbeže. Úřad městyse v neděli zajistí soupis chovaných ptáků. Státní veterinární správa (SVS) očekává, že se ptačí chřipka zavlečená do Štěpánova zřejmě vodními ptáky objeví také jinde. Ministerstvo zemědělství má 60 milionů korun na odškodnění.

V minulých dnech a týdnech se objevila ptačí chřipka v Maďarsku a také na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Jde o stejný typ H5N8, u kterého dosud nebyl zaznamenán přenos na člověka.

Kolem ohniska nákazy ve Štěpánově bude podle veterinární správy vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V nich veterináři vyhlásí mimořádná veterinární opatření. Bude tak omezen pohyb drůbeže do a z pásem a zakázáno pořádání výstav či burz drůbeže a ptactva. Úřadu ve Štěpánově také krajská veterinární správa nařídila, že musí provést soupis drůbeže v obci a upozornit občany na to, že musejí mít drůbež zavřenou. Soupis bude podle ředitele SVS Zbyňka Semeráda hotový v pondělí.

Úřad městyse ve Štěpánově zajistí v neděli soupis veškeré drůbeže, včetně holubů a okrasných ptáků. Žádný velkochov drůbeže v obci naštěstí není, řekla starostka Šárka Kunčíková. Obec má zhruba 700 obyvatel. O nebezpečí nákazy je úřad informoval v sobotu po 14. hodině místním rozhlasem a tiskovou zprávu vyvěsil na webu. Na soupisu bude v neděli pracovat asi sedm lidí. Lidé podle starostky zároveň dostanou informace o tom, koho kontaktovat, pokud budou mít u svých zvířat podezření na nemoc.

V nakaženém chovu bylo 12 slepic, z nichž šest během dvou dnů uhynulo, dále tam byly tři kachny. Nákaza se potvrdila v pátek, veterináři v sobotu dopoledne utratili zbylou drůbež ze zasaženého chovu a také 12 slepic dvěma sousedům. "Byl tam přímý kontakt s nakaženou drůbeží," uvedl ředitel Krajské veterinární správy (KVS) na Vysočině Božek Vejmelka. Veterinární správa podle něj také vyzvala myslivce, aby ve zvýšené míře kontrolovali úhyny volně žijících ptáků.

Krajské volby 2020: Vysočina >>>

Ministerstvo zemědělství má na odškodnění chovatelů v letošním roce vyčleněno 60 milionů korun. O peněžní náhradu musejí požádat do šesti týdnů od potvrzení nákazy. Před třemi lety stát na odškodnění vyplatil okolo 23 milionů korun. "Rád bych poděkoval chovatelům, kteří dodržují předpisy, že to včas nahlásili. A veterinární správě se to podařilo včas díky kvalitní spolupráci zachytit, což je velký úspěch, že se nám to nerozjelo. Uvidíme, jak to bude pokračovat dál," řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

V České republice se ptačí chřipka naposledy objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. Na Vysočině se tehdy nevyskytla. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito na 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků.

Ptačí chřipka v Česku

- Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež.

- Z třicítky druhů virů ptačí chřipky jsou často smrtelné viry H5 a H7 - zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a hynou do dvou dnů. Existuje ale i lehčí forma nemoci, kdy má drůbež jen opelichané peří a snáší méně vajec. Vakcinace v chovech se neprovádí, postižená hejna se likvidují. Jako opatření proti šíření ptačí chřipky se v ČR uplatňovalo především vymezení rizikových pásem, vybíjení postižených chovů či zákazy přepravy, výstav a trhů drůbeže.

- Ptačí chřipku, která je známa již od 19. století jako ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru (označovaný jako H5N1) byl poprvé zaznamenán ve Skotsku v roce 1951. U člověka byla tato chřipka poprvé diagnostikována v Hongkongu v roce 1997. Opětovně se vir objevil v prosinci 2003 v Jižní Koreji. V Česku se první případ chřipky viru H5N1 objevil v roce 2006 u labutě nalezené nedaleko Hluboké nad Vltavou. Vysoce patogenní ptačí chřipka se v ČR ve zvýšené míře objevila v letech 2007 a 2017.

- Na člověka se virus přenáší jen zřídka, má pak ale vysokou úmrtnost - nepřežije více než polovina nakažených. Příznaky u lidí jsou podobné jako u klasické chřipky, mohou se ale objevit i příznaky méně časté: zánět spojivek, zápal plic či ztížené dýchání. Antivirotika, jako například Tamiflu, mohou průběh nemoci zmírnit a zkrátit.

- Lidé se ptačí chřipkou mohou nakazit přímým kontaktem s infikovaným ptákem. Největší riziko hrozí při zabíjení drůbeže, jejím škubání a při dalším zpracování masa.

- Nejnebezpečnější je pro lidi virus H5N1, zatím nebyla prokázána přenositelnost choroby z člověka na člověka. Kmen H5N1 Světová zdravotnická organizace (WHO) spojuje v posledním desetiletí se stovkami úmrtí po celém světě.

- Virus H5N1 začal v roce 2003 decimovat drůbež v Asii, odkud se infekce rozšířila do Evropy, na Blízký východ a do Afriky. Ptačí chřipka se v posledních letech objevila několikrát i v zemích EU.

- Desítky obětí především v Číně měl v posledních letech také virus H7N9, který je považován za méně nakažlivý než kmen H5N1. První případy přenosu viru H7N9 na člověka byly v Číně zjištěny v březnu 2013. Od té doby do března 2017 čínské úřady zaregistrovaly více než 1000 případů infekce a z toho téměř 40 procent pacientů nákaze podlehlo.

- V minulých dnech a týdnech se objevila ptačí chřipka v Maďarsku a také na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Jde o typ H5N8, který byl nyní zaznamenán i v Česku.