Rampula se může vrátit do funkce

Vlastimil Rampula

Vlastimil Rampula Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Válka mezi šéfem rezortu spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) a odvolaným pražským vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou nabírá na intenzitě. Ministr mu chce stůj co stůj zabránit v tom, aby se vrátil do funkce, a chystá kasační stížnost. Zároveň požádá soud o vydání předběžného opatření a chce také napadnout údajně liknavý postup Rampuly a některých jeho podřízených v dalších závažných kauzách.

Obě strany včera obdržely rozsudek pražského městského soudu, podle něhož nebyl návrh na Rampulovo odvolání dostatečně zdůvodněný. Doručení verdiktu znamená, že se kritizovaný žalobce – byť zřejmě jen nakrátko – může do čela vrchního zastupitelství vrátit. „Soud se domnívá, že důvody, které nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman formuloval ve svém návrhu na odvolání, nejsou dostatečné na to, aby byl doktor Rampula odvolán,“ komentovala rozhodnutí soudu šéfka Pospíšilova kabinetu Veronika Ludvíková.

Ministr reagoval, že Zeman doplní návrh dalšími argumenty. A protože samotná kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu Rampulovi v návratu nezabrání, požádá Pospíšilův úřad soud o vydání předběžného opatření.

Navzdory tomu na pražském vrchním státním zastupitelství asi opět zavládne napjatá atmosféra z loňského podzimu, kdy se Rampula o vedoucí pozici přetahoval se Stanislavem Mečlem. Ten po svém nástupu provedl personální čistku, prohodil žalobcům jednotlivé případy, které nedokázali dotáhnout do konce, a nařídil prověrku více než tří desítek necitlivějších spisů.
Podle Pospíšila Rampula pochybil v tom, že vydal své podřízené „řádně neodůvodněný“ pokyn, aby se neodvolala v kauze tunelování IPB. Dalším důvodem jeho odvolání bylo podle Pospíšila to, že ve více případech nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených žalobců.

Rampula zatím neprozradil, jak se po svém případném návratu ke změnám prosazených Mečlem postaví.

Co Mečl nařídil prověřit

Nový šéf pražského vrchního státního zastupitelství nařídil kontrolu některých velkých armádních kauz a zakázek včetně pronájmu stíhaček Gripen, korupční skandál exministra životního prostředí Pavla Drobila či trestní oznámení na některé vrcholné politiky a manažery včetně bývalého premiéra Mirka Topolánka nebo šéfa ČEZ Martina Romana. Kvůli prověrce mimořádně zasedal sněmovní výbor pro bezpečnost, jeho šéf Radek John (VV) si vedle ministra Jiřího Pospíšila „pozval na kobereček“ i klíčové žalobce včetně Pavla Zemana. Ti ale pozvání odmítli.