Rath se stížností neuspěl, zůstává ve vazbě

David Rath po jednání o svém vydání k trestnímu stíhání

David Rath po jednání o svém vydání k trestnímu stíhání Zdroj: ctk

Krajský soud v Ústí nad Labem ponechal obviněného poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha ve vazbě ze všech tří možných důvodů vazebního stíhání - kvůli obavě z ovlivňování svědků, z pokračování v trestné činnosti i z možného útěku. Dnes to sdělil jeho advokát Roman Jelínek. Ve vazebních věznicích podle dřívějšího vyjádření mluvčí vězeňské služby Markéty Prunerové zatím zůstává i dalších sedm Rathových spoluobviněných.

Poslancovi obhájci nemají podle Jelínka doposud písemné rozhodnutí o zamítnutí stížnosti proti vazbě k dispozici. „Podle telefonické informace, kterou dostal kolega (Adam) Černý, se rozhodnutí píše teprve dnes. U klienta soud shledal všechny tři důvody vazby,“ uvedl advokát.

Ústecký okresní soud poslal Ratha do vazby 16. května, další obviněné o den později. O vazebním stíhání bývalého hejtmana za ČSSD rozhodl kvůli obavě z toho, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct. Stížnosti na vazbu všichni obvinění podali minulý týden ke krajskému soudu. Odvolací senát o nich rozhodl ve středu.

Poslancovi právníci napadli v odůvodnění stížnosti o vazbě všechny tři důvody, kvůli kterým ho do ní soudce poslal. Rath podle dřívějšího vyjádření Černého má v České republice zázemí a rodinu, nechce utíkat a ani by prý nemohl. Právník dále uvedl, že podle policie je jejich klient již „prakticky odsouzen“, policisté prý mají řadu důkazů proti němu. Poslanec tak již nemá koho ovlivňovat.

Údajná Rathova trestná činnost byla navíc podle právníka spojena s jeho funkcemi ve Středočeském kraji. Když na ně rezignoval, nemůže prý již v ní pokračovat. Rath rezignoval na funkci středočeského zastupitele, tedy i funkci hejtmana. Zůstal ale podle dosavadních informací médií předsedou Výboru regionální rady, který schvaluje přidělování evropských dotací.

Policisté Ratha 14. května zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá. Za přijetí úplatku mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Spolu s Rathem stíhá policie dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve středních Čechách. Mezi obviněnými jsou například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, kteří prý Rathovi peníze předali.