Restitučních sporů s církvemi ubude

Nové probošství na Pražském hradě (vlevo) získá v restituci Metropolitní kapitula, zatímco klášter
sv. Jiří připadne Náboženské matici. Samotná svatojiřská bazilika (v pozadí) zůstane majetkem státu.

Nové probošství na Pražském hradě (vlevo) získá v restituci Metropolitní kapitula, zatímco klášter sv. Jiří připadne Náboženské matici. Samotná svatojiřská bazilika (v pozadí) zůstane majetkem státu. Zdroj: Profimedia.cz

Soudních sporů, kterými se církve domáhají svého majetku, bude méně, než se čekalo. Jejich hodnostáři se dohodli, že budou usilovat jen o zemědělské pozemky, které stát převedl na obce až od roku 2006.

Církve předpokládají, že podají tři stovky žalob, kterými se budou domáhat zemědělských pozemků. Je to násobně méně, než se na základě zákona o půdě očekávalo.

Na vysvětlenou: už od roku 1991 se počítalo s tím, že se bude církvím vracet majetek, takže ho zákon pro budoucí restituce blokoval. Některé státní instituce ale blokaci porušovaly a majetek převáděly, anebo prodávaly. Teď se představitelé církví dohodli, že se budou soudit pouze o majetky, na něž mají nejen právní nárok, ale i morální právo. Proto je pro ně nově rozhodným datem rok 2006, ve kterém stát udělal jakousi inventuru a dal na vědomí, co je schopen vydat a za co naopak církve dostanou paušální finanční náhradu.

Hodnota původního církevního majetku byla stanovena na 134 miliard korun, z čehož může být v majetku vydáno nanejvýš 75 miliard korun. Za to, co už vydat nelze, pak náleží finanční náhrada celkem 59 miliard korun. Tu bude stát vyplácet postupně v průběhu třiceti let. Každý rok tak církve dostávají zhruba dvě miliardy, loni získaly již třetí splátku.

Stát se vzdá některých objektů na Hradě
V řádu týdnů, nejspíše koncem ledna by měla být podepsána dohoda o vydání několika budov v areálu Pražského hradu katolické církvi. Metropolitní kapitula získá soubor novogotických Mockerových domů, tedy Nové proboštství, a Náboženská matice klášter svatého Jiří – jednu z nejvýznamnějších románských památek v Česku. Svatojiřská bazilika zůstane v majetku státu. Kapitula i matice se zavázaly, že do pěti let od nabytí vlastnického práva získané objekty na vlastní náklady zrekonstruují.

Nejvyšší částka připadá na katolickou církev, za rok činí 1,6 miliardy korun. Podle interní dohody dvě třetiny této sumy dostávají diecéze a třetinu řády a kongregace. Diecéze část peněz využívají na investice, například koupi domů či lesů. Druhou část posílají do investičních fondů, které si zřídily u ČSOB a u České spořitelny.

Například Arcibiskupství pražské část peněz používá na opravy objektů, jež byly dlouho zanedbané, na opravu bytového fondu, který pronajímá, či na stavbu penzionu v Rožmitále pod Třemšínem.

Zároveň se uskutečňuje „ekonomická odluka“ církví od státu. Ta sice bude dokonána v průběhu patnácti let, ale od letošního roku se státní dotace budou každoročně snižovat o pět procent. V loňském roce činily 1,4 miliardy korun.