Řihák láká Amazon k Příbrami, pomohl by odstranit nezaměstnanost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Amazon.com

Středočeský hejtman a bývalý příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD) by uvítal, kdyby distribuční centrum amerického internetového obchodu Amazon vzniklo u Příbrami. Investor ho chce postavit v Dobrovízi u Prahy, část místních se proti tomu ale bouří. Obec chce k projektu vyhlásit referendum. Řihák řekl, že zástupci investora při dřívějším jednání nabízel možnost vybudovat centrum na Příbramsku.

„Máme krátké spojení do Prahy, máme rychlostní komunikaci a byli bychom hrozně rádi, kdyby u Příbrami něco takového stálo. Zaměstnat 2000 Příbramáků a lidí z okolí, když máme nejvyšší nezaměstnanost zhruba 8,6 procenta, by nám vytrhlo trn z paty,“ prohlásil Řihák, který by prý byl ochoten v této záležitosti lobbovat u zástupců místních samospráv. Firma ale podle něj dává přednost lokalitě, která leží blíž k mezinárodnímu letišti. Zatímco Dobrovíz leží přímo u pražského letiště, Příbram je od něj vzdálena asi 75 kilometrů.

Lidé z Dobrovíze se obávají zvýšené dopravní zátěže a zejména toho, že se centrum otevře dřív než plánovaný obchvat obce. To by podle nich přineslo kolizní situaci na místních silnicích, které podle nich nejsou na tak gigantický provoz připraveny. Pokud by v referendu záměr odmítli, musí to podle hejtmana vedení obce respektovat a k výstavbě nemůže dát svolení.

„Je třeba, aby vedení radnice a ta firma vedly diskusi s občany,“ míní Řihák, podle nějž hejtmanství podporuje jakýkoliv projekt, který v kraji sníží nezaměstnanost. Poukázal na to, že projektová dokumentace k obchvatu Dobrovíze se už připravuje, zaplatit by ji podle Řiháka měla firma. Stavba má být financována z evropských peněz.

Zástupce developerské společnosti Panattoni Europe Pavel Sovička na čtvrtečním veřejném jednání v Dobrovízi řekl, že projekt centra počítá s řadou dopravních opatření. Veškerá logistika má směřovat k letišti, nikoliv k obci. Firma chce také přispívat na městského policistu, který bude dohlížet na to, aby kamiony nezajížděly do obytné zástavby.

V distribučním centru se má podle Sovičky pracovat na dvě směny, v jedné bude průměrně 800 lidí, ve špičce 1700. Denně odbaví v průměru 62 kamionů, ve špičce sto. Celá kapacita skladu by měla být 620 kamionů. Amazon plánuje nejpozději ve druhé polovině příštího roku otevřít v Česku dvě nová distribuční centra pro evropské zákazníky. Druhé bude nedaleko Brna. Každé bude mít plochu přes 90 tisíc metrů čtverečních.