„Říkali mi Jirka Průjmica,“ stěžuje si na článek v Dnes Jiří Babica

Jiří Babica

Jiří Babica Zdroj: Profimedia.cz

Televizní kuchař Jiří Babica odletěl v červnu 2012 na misi do Afghánistánu. Českým vojákům v Lógaru ugriloval variaci na moravského vrabce a vrátil se zpět do Prahy. Půl roku poté vyšel v deníku Dnes článek Do Afghánistánu přijel vařit Babica a vojáky sklátil průjem, ve kterém si například jeden nejmenovaný voják stěžoval, že „půlka lidí se tam pos...., hlavně ti, kteří se zúčastnili grilovačky, ale těžko říct zda za to může Babica“.

Takovou pohanu si Babica nenechal líbit, podal žalobu a Městský soud v Praze dnes případ, ve kterém se kuchař po vydavateli deníku (společnosti Mafra) domáhá omluvy a satisfakce ve výši 800 tisíc korun, otevřel.

Babica tvrdí, že článek byl nepravdivý a měl na jeho soukromí i na gastronomické podnikání drtivý dopad: „Noviny píšou jste zbraň hromadného ničení, mámu odvezou do nemocnice a děti se bojí jít do školy.“ Smáli se prý ale i běžní lidé na ulici: „Potkávali mě a pokřikovali na mě: Jirka - průjmica“. Stejné to bylo i v dopravních prostředcích: „Já nemůžu jezdit jezdit noční tramvají - já jsem pro ně balistická raketa.“

Text poškodil i podnikání

Članek podle Babici poškodil také jeho podnikání. Právě kvůli němu prý letos nevyšla plánovaná kniha receptů a komplikované bylo podle jeho slov i vyjednávání s TV Nova o pokračování pořadu Babicovy dobroty.

Právní zástupkyně Mafry odmítla, že by článek jednoznačně prohlásil Babicu za viníka střevních obtíží českých vojáků a text popsala jako objektivní a vyvážený: „Obsahuje pravdivé informace ověřené mluvčím ministerstva obrany Janem Pejškem (ten v článku říká, že průjmy jsou v Afghánistánu časté, nelze se jim vyhnout a nastaly i po Babicově návštěvě pozn. red.) a náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem (ten v textu spekuluje, že maso mohl během raketového útoku kontaminovat prach pozn. red.). Důležité je, že prostor dostal i pan Babica.“

Nejlepší mise ze všech

Babica soudkyni Dagmar Stamidisové líčil, jak Američané nedovolili, aby akce proběhla v jejich kuchyni a nemohl tedy uvařit svíčkovou. Lidé z generálního štábu ho však prý dopředu ujistili, že „kluci si maso grilujou a že je to nejlepší“. Babica chtěl podle svých slov uvařit něco českého - „proto jsem tam přece jel“ - a rozhodl se tedy „připravit jídlo ve stylu moravského vrabce, ale na grilu“.

Zázemí pro grilování bylo podle něj hotové už před jeho příjezdem a on se tak mohl spolu s několika vojáky a pomocníky ze svého štábu coby „velitel té naší výrobní jednotky“ pustit do vaření. Společně nakrájeli salát, vyčistili grily, zapálili oheň - a v tom přišel poplach: „Ozvalo se nějaké pískání a my zalítli do krytu.“

Zůstali tam asi třičtvrtě hodiny - armádou dodané maso prý bylo po celou dobu vakuově zabaleno v igelitu a nemohl ho proto kontaminovat prach - pak jídlo rychle dodělali a naservírovali vojákům: „Všichni byli tehdy nadšeni. Ještě na letišti si nás pan generál a páni plukovníci pozvali a říkali, že to byla nejlepší mise ze všech.“ Zkrátka a dobře podle Babici průjem nikoho neskolil a článek je nepravdivý, neověřený a smyšlený (jeho manažer Jan Lacina článek označil za „mediální atentát na Babicu“).

Vše ověřeno

Hlavní autor článku - někdejší armádní specialista deníku DNES Jan Gazdík - před soudem řekl, že informaci dostal asi měsíc před publikováním článku a začal ji ověřovat: „Náčelník generálního štábu Petr Pavel mi potvrdil, že během raketového náletu zůstalo maso na grilu a bylo kontaminované prachem - to mám nahrané (v článku však generál Pavel mluví obecněji pozn. red.).“ Stejnou informaci mu prý poskytl do telefonu i Babicův manažer Lacina.

Další informace o střevních obtížích vojáků mu prý poskytl i současný ministr obrany Vlastimil Picek a také nejmenovaný voják (kamarád Gazdíkovy kolegyně z novin) citovaný v úvodu článku.

Armáda krátce po publikování článku dementovala, že by Babica vojáky přiotrávil. Podle Gazdíka však nešlo o stanovisko generálního štábu, nýbrž o soukromé stanovisko jeho mluvčí Miry Třebické, která PR zájezd televizního kuchaře do Afghánistánu zorganizovala.

Co se nepovedlo Talibanu...

Před soudem pak ještě vystoupilo dalších šest svědků. Babicova manželka Erika vyprávěla, jak je lidé letos v létě uráželi na dovolené v Českém Krumlově - „fuj Babica, posr… se vojáci“, jak spolužáci smáli jejich čtrnáctiletému synovi - „co se nepovedlo Talibanu, povedlo se jeho otci“. Právě kvůli tomu prý syn místo plánované hotelové školy nyní studuje dopravu-logistiku.

Babicův Manažer Lacina odmítl, že by kdy novináři vykládal o ponechání vybaleného masa na grilu během poplachu, připustil však, že do telefonu zmateně spekuloval, jestli průjmy nemohl způsobit chléb s hořčicí, který Babicův štáb do Afghánistánu přivezl. Grilované maso podle svých slov jedl, žádné obtíže neměl a normálně odlétl domů. Stejně lehce a bez klopýtnutí podle něj zvládl gastronomický zážitek i Picek: „Na záznamu je natočeno, jak si jde pro maso, jako každý jiný voják“.

Zbylí svědci byli většinou členové štábu (najatí Lacinou), kteří doprovázeli Babicu do Afghánistánu a točili reportáž, ketrá se pak v září 2012 objevila v Babicových dobrotách. Mluvili podobně jako Lacina a svorně potvrdili, že Babicovo maso jedli a nic se jim nestalo.

Ministr u soudu?

Tím včerejší jednání skončilo. Rozsudek by mohl padnout příští rok v dubnu. Babicova advokátka Lenka Rdoňová chce však ještě vyslechnout několik svědků - Třebickou, Pavla a zvažuje prý i předvolání ministra obrany Picka. Zároveň požaduje, aby soud provedl důkaz natočenými videi z Afghánistánu, které podle ní dokáží, „že byly dodržovány velmi přísné hygienické normy, vaření byla kolektivní práce, maso nebylo v době poplachu na grilu a že generál Picek jedl stejné maso jako ostatní vojáci.“