Rozdíly v kupní síle se v Česku prohlubují. Vede Praha, nejhůř je na tom Bruntál

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Regionální rozdíly v koupěschopnosti Čechů se stále prohlubují a bohatší oblasti zvyšují svůj náskok před těmi ekonomicky slabšími. Lépe si přitom z pohledu kupní síly vede západní část Česka a východní naopak zaostává. Nejvyšší koupěschopnost vykazuje Praha, která republikový průměr převyšuje o zhruba třetinu. Nejnižší kupní sílu má mezi okresy Bruntálsko, kde činí pouze 85 procent průměru.

„Mezi deseti okresy s nejvyšším indexem kupní síly se umístil jen jeden z Moravy, a to Brno-město na šesté pozici. Naproti tomu mezi deseti okresy s nejnižší kupní silou jich na Moravě leží devět. Na pomyslném chvostu žebříčku figurují okresy Bruntál, Hodonín, Karviná, Znojmo a Šumperk,“ uvedla Incoma GfK.

V některých obcích, které leží například v okrajových oblastech Česka, se úroveň kupní síly pohybuje dokonce i pod 70 procenty republikového průměru.

Například zatímco domácnost z Jeseníku disponuje ročně průměrnou částkou v přepočtu 17 635 eur (zhruba 440 tisíc korun), tak domácnost jen o něco málo větších, ale u Prahy ležících Říčan má k dispozici již 22 385 eur.

„Částečnou útěchou pro obyvatele sídel s nižší kupní silou může být fakt, že život v 'bohatších' městech s sebou zpravidla nese i vyšší životní náklady,“ podotkli autoři průzkumu.

„Nejbohatší“ okresy(ČR=100,0)

1. Hlavní město Praha 132,3
2. Praha-východ 120,1
3. Praha-západ 118,9
4. Plzeň-město 110,5
5. Mladá Boleslav 106,7

„Nejchudší“ okresy(ČR=100,0)

73. Šumperk 87,3
74. Znojmo 86,9
75. Karviná 86,1
76. Hodonín 85,4
77. Bruntál 85,1

Zdroj: Incoma GfK

Česko za evropským průměrem, v rámci střední Evropy je na tom nejlépe

Koupěschopnost obyvatel Česka je podle průzkumu stále výrazně pod celoevropským průměrem. Průměrný Čech má přibližně o 42 procent nižší disponibilní příjmy v porovnání s průměrnými evropskými hodnotami.

„Jsme na tom nicméně stále o něco lépe než další země středoevropského prostoru Polsko, Maďarsko a Slovensko. Posledně jmenovaná země se nám ovšem zřetelně přibližuje,“ stojí ve zprávě společnosti Incoma GfK.