Rozkol u Zelených: Odchází exšéf Bursík, následovat prý budou další členové

Martin Bursík

Martin Bursík Zdroj: E15 Anna Vackova

Bývalý šéf a nynější místopředseda Strany zelených (SZ) Martin Bursík odchází po osmi letech z partaje. Odchod zdůvodnil tím, že v poslední době několikrát neúspěšně protestoval proti posunu strany doleva. Bursík byl dvakrát ministrem životního prostředí a krátce vedl také ministerstvo školství. Ve vládě Mirka Topolánka zastával i funkci vicepremiéra. Další členka předsednictva SZ Eva Tylová řekla, že také zvažuje odchod a práci na společném "projektu" s Bursíkem.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška řekl, že důvody, kterými Bursík vystoupení ze strany zdůvodnil, jsou jen zástěrkou k naplnění osobních politických ambicí. Bursíkův odchod ho prý nepřekvapil. Podle něj stranu opustila i Bursíkova partnerka, exposlankyně Kateřina Jacgues.

Podle Bursíka se SZ žene do široké levicové fronty, jejímž architektem je prezident Miloš Zeman. „Účast SZ v takové frontě považuji za zradu základních hodnot, na kterých strana stojí,“ uvedl Bursík k rozhodnutí o vystoupení ze strany. Rovněž mu vadí, že strana opakovaně odmítla jeho návrhy usnesení, kterým by odsoudila krajské koalice ČSSD s KSČM a odmítla se podílet na vládě opřené o komunisty. „Založením antikomunista, nemohu setrvávat ve straně, v jejímž vedení nelze dosáhnout jasně deklarovaný odpor ke spolupráci s komunisty,“ oznámil.

„Zelení jsou dnes stranou, o niž se žádná zemanovská koalice nemůže opírat. Strana také v platném usnesení konstatuje, že bude po volbách usilovat o takové uspořádání, které se nebude opírat o KSČM,“ reagoval Liška.

V politice Bursík nekončí

Podle Tylové je ale lidí, kteří sdílejí Bursíkův názor, ve straně celá řada. „Je to prostě určitý ideový střet ve straně,“ řekla. Stejně jako Bursík bude prý řešit rozpory odchodem více straníků a Tylová naznačila, že by pak mohli založit nové politické uskupení. „Pan Bursík mě oslovil, jestli bych vstoupila do toho projektu. Je to teď v přípravě,“ uvedla. Podrobnosti však zatím sdělit nechtěla. Bursík v dnešním prohlášení naznačil, že by chtěl dál působit v politice. „Hodlám nadále pracovat ve prospěch ekologických a liberálních témat, avšak na půdorysu nekomunistické demokracie,“ sdělil.

Bývalý předseda zelených poměry ve straně kritizoval. „Účelová změna vnitrostranického volebního systému umožnila návrat symbolu korupce, klientelismu a rozvratu Dany Kuchtové zpět do strany, dokonce do nejvyššího vedení. Takto navolený orgán strany je paralyzovaný, eticky vadný a neschopný stranu vést,“ míní Bursík.

Liška: Bursík ve straně nenašel příznivce

„Bursík odchází, protože nepřesvědčil ve straně dostatek lidí o svém konceptu úzce ekologické strany,“ míní Liška. V nejbližších dnech chce SZ podle něj představit před volbami širší zelenou platformu, aby oslovila nejen ekologické voliče. Na kandidátce budou i nestraníci.

Kuchtová v roce 2007 odstoupila z postu ministryně školství kvůli problémům s evropskými fondy, což se stalo jedním ze spouštěčů konfliktů uvnitř strany. V SZ později Kuchtová zorganizovala vnitrostranickou frakci Demokratická výzva, Bursíkovi vytýkala přílišný příklon k pravici. S dalšími členy frakce byla v roce 2009 vyloučena ze strany, ale nedlouho poté byla znovu přijata a nyní je členkou předsednictva SZ.

Do politiky vstoupil Bursík už roku 1990, kdy se stal poslancem České národní rady za Občanské fórum. Na konci 90. let byl ministrem životního prostředí ve vládě Josefa Tošovského a stejnou funkci pak zastával i v Topolánkově vládě mezi lety 2007 a 2009. Předsedou Strany zelených byl od září 2005 do června 2009, kdy po neúspěchu strany ve volbách do Evropského parlamentu na post šéfa SZ rezignoval. Loni opět kandidoval na předsedu strany, po neúspěchu se stal druhým místopředsedou.