Rozmach rizikových dluhopisů se přibrzdí

Dluhopisy

Dluhopisy Zdroj: profimedia.cz

Rozšíření diskotéky, realitní projekty nebo například různě dobrodružné investice do zelené energie. Na to všechno si stovky často neznámých firem mohly v uplynulých letech půjčit prostřednictvím svých dluhopisů.

Prodat investorům dluhopis s úrokovou sazbou i nad deset procent a velmi rizikovým podnikatelským záměrem bude ovšem v letošním roce složitější. Od začátku ledna se totiž zpřísňuje prodej dluhopisů bez prospektu, který schvaluje Česká národní banka (ČNB).

„Drtivou většinu dluhopisů dnes umístí investiční zprostředkovatelé. Od 3.ledna se mění to, že investiční zprostředkovatelé budou moci distribuovat pouze dluhopisy s prospektem,“ upozorňuje Lumír Schejbal z advokátní kanceláře Schejbal & Partner.

Pro emitenty dluhopisů to bude znamenat ztížený přístup do prodejní sítě a tím i ke konečným kupcům dluhopisů. Nejde přitom o malý trh. V minulém roce se emitovaly stovky podobných cenných papírů. „Objemově jsou to pravděpodobně nižší miliardy korun,“ uvádí analytik Finlord Boris Tomčiak.

Omezení prodeje ale není jediným faktorem, který může nepříznivě dopadnout zejména na trh s vysoce úročenými a rovněž vysoce rizikovými bondy. Centrální banka si totiž posvítila na úpisy dluhopisů pro nejvýše 149 investorů neboli takzvané private placement. „ČNB už dříve vydala stanovisko, kterým limituje vícenásobné emise,“ uvádí Jiří Šindelář, výkonný ředitel Unie společností finančního zprostředkování a poradenství.

Emitenti se totiž snažili obcházet pravidla pro vydávání privátních emisí. „Někdo vydal deset neveřejných emisí pro méně než 150 investorů za sebou, čímž efektivně obcházel limit počtu investorů,“ dodává Šindelář.

Zájem investorů může od rizikových a více úročených dluhopisů ochladit rovněž růst sazeb u bankovních produktů. V současnosti totiž lidé podle expertů hledají možnosti, kde uložit své peníze za pevný úrok a nevnímají dostatečně rizika spojená s nákupem podobných dluhopisů. „Problém je, když se do těchto dluhopisů překlápí spořící účty,“ upozorňuje Šindelář.

Do budoucna se totiž podobné investice mohou vymstít. „Česká republika se trochu podobá 80. létům v USA, kdy doslova propukla dluhopisová euforie a spekulativní dluhopisy kupovali i konzervativní investoři. Nakonec přišel krach a spousta investorů přišla o peníze,“ srovnává Tomčiak.