Rozpočet v provizoriu vykázal za leden přebytek 3,9 miliardy

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15 Michael Tomeš

Hospodaření státního rozpočtu skončilo v lednu v přebytku 3,9 miliardy korun. Loni v lednu skončil rozpočet se schodkem 31,5 miliardy korun, což byl tehdy nejvyšší lednový schodek od vzniku České republiky. Za zlepšením hospodaření stála především specifika rozpočtového provizoria omezující výdaje státu dvanáctinou loňského rozpočtu a v menší míře také daňové příjmy související s vývojem ekonomiky v závěru minulého roku.

Celkové příjmy rozpočtu v lednu meziročně stouply o 5,4 miliardy na 125,5 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 5,5 miliardy na 110,9 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu v lednu pak meziročně klesly o 30 miliard na 121,6 miliardy korun.

„Jsem rád, že po dlouhých 35 měsících mohu za ministerstvo financí prezentovat přebytek státního rozpočtu. Úleva je to pro mě samozřejmě jen částečná, protože jsme na začátku závazku zastavit rekordní zadlužování naší země a vrátit ji na cestu udržitelného hospodaření. Ke kladnému výsledku samozřejmě přispěly mantinely dané rozpočtovým provizoriem, ale také meziročně vyšší daňové příjmy hlavně u daní ze spotřeby,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj se potvrzuje, že chod státu je i během provizoria plynule zajištěn a poskytuje prostor pro přípravu zodpovědnějšího státního rozpočtu na tento rok.

Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši?

Video placeholde
• Videohub

„Meziroční pokles výdajů je dán jak rozpočtovým provizoriem, tak vysokou srovnávací základnou z minulého roku, kdy probíhala akutní fáze pandemie, a běžely tak naplno podpůrné programy jako antivirus a další. Výdaje ale byly nižší i než v lednu 2020, což je ještě předpandemická hodnota,“ upozornil ekonom společnosti Deloitte Václav Franče. I přes dílčí zlepšení stojí podle něj před novou vládou úkol obrátit trend zadlužování nastavený poslední dva roky. „Bude zajímavé sledovat, jakým způsobem si nová vláda s touto výzvou poradí. Nové vládě citelně svazuje ruce slib nezvyšovat daně,“ dodal.

I podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy lednové výsledky rozpočtu fakticky nic nemění na tom, že je třeba výrazně pokročit v ozdravování tuzemských veřejných financí. „Škrty, které zatím představil ministr financí Stanjura, ke splnění kritéria ani vzdáleně nepostačují. Vláda tak může nakonec být nucená zvýšit daně, ačkoli její představitelé tvrdí, že tak neučiní,“ uvedl.

Důvodem rozpočtového provizoria je fakt, že Sněmovna do konce loňského roku neschválila návrh státního rozpočtu. Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) jej navrhla se schodkem 377 miliard korun. Nová vláda ale deklarovala, že chce vypracovat návrh se schodkem pod 300 miliard korun. V neděli ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že deficit státního rozpočtu by měl být pod 280 miliard Kč. Počítá se zvýšením příjmů proti původním předpokladům o více než 61 miliard Kč, zhruba polovina ale půjde na mimořádný růst penzí, zvýšené příspěvky na bydlení kvůli rostoucím cenám energií a na větší výdaje na nemocenskou. Ministr také počítá se škrty u výdajů o 80 miliard korun.

V rámci rozpočtového provizoria musí jednotlivé kapitoly primárně hradit výdaje mandatorní povahy, a to například důchody, sociální dávky, mezinárodní smlouvy, smluvní závazky, a dále výdaje kvazimandatorní, zejména platy státních zaměstnanců. Následně poté záleží u každé příslušné rozpočtové kapitoly na tom, kolik peněz bude mít z této dvanáctiny k dispozici a jaké budou vedle zajištění mandatorních výdajů její další priority. Provizorium by mělo skončit na konci března.

Inkaso daně z přidané hodnoty v lednu meziročně stouplo o 4,5 miliardy na 34 miliard korun. „Inkaso bylo pozitivně ovlivněno oživením ekonomiky. Naopak negativně bylo ovlivněno dopadem prominutí daně z přidané hodnoty na vybrané komodity (energie, vakcíny, testy, respirátory), stejně jako opatřeními proti šíření epidemie,“ uvedlo ministerstvo financí.

V případě výdajů klesly běžné výdaje, zatímco kapitálové meziročně zhruba stagnovaly. Na běžných výdajích stát v lednu vydal 119,2 miliardy korun, meziročně o 30,1 miliardy korun méně. Kapitálové výdaje meziročně zhruba zůstaly na 2,4 miliardy korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil v lednu 62,6 miliardy korun, meziročně o 4,4 miliardy korun více. Z toho na důchody putovalo 48,7 miliardy korun.

V historii samostatné České republiky bylo rozpočtové provizorium dvakrát na začátku menšinové vlády Miloše Zemana. Současná vláda ale podle Stanjury jako první hospodaří v provizoriu podle zákona o rozpočtových pravidlech. Dřívější provizoria podle něj fungovala tak, že i přes neschválení rozpočtu Sněmovnou vláda hospodařila podle předloženého neschváleného návrhu.