Rozpočtům obcí stále chybí stamiliony, města spoléhají na rezervy

Radnice v Kladně

Radnice v Kladně Zdroj: CC BY 3.0: Aktron; WikimediaCommons

I po téměř pěti měsících od začátku roku chybějí rozpočtům obcí a měst až stamilionové částky. Na vině je nedostatečný výběr daní ze strany státu, zejména daně z přidané hodnoty, které se za první čtvrtletí roku vybralo o téměř devět miliard méně než loni, a také spotřební daně. Oproti loňskému prvnímu čtvrtletí je příjem státu z daní celkem o více než 15 miliard korun nižší.

Podle ministerstva financí jsou horší výsledky výběru daní způsobeny předzásobením loňskými levnějšími tabákovými kolky v případě spotřební daně a v případě DPH zadrženými nadměrnými odpočty a též zavedením snížené 10% sazby na knihy, léky a dětskou stravu.

„Očekáváme, že tyto mimořádné vlivy v průběhu roku zcela odezní,” uvedl tiskový mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. Obce a města však kvůli nižším daňovým transferům od státu musejí hospodařit s nižšími příjmy. Zejména u menších obcí je i nyní při postupném zlepšování výběru daní znát výpadek ze začátku roku a například v severočeské Chrastavě už zvažují překlenovací bankovní úvěr.

Velká města se drží

Obec plánuje rekonstruovat sportovní halu s využitím státní dotace. K ní však musí přidat 9 milionů ze svého, které teď nemá k dispozici právě kvůli nižším příjmům z daní. Obec si tak sjednala úvěr na 16 milionů. „Zatím nepočítáme s tím, že bychom ho využili, ale raději jsme se pojistili,” uvedl starosta Chrastavy Michael Canov.

Velká města dosud nepříznivou situaci zvládají, jelikož mají velké rezervy. Například Liberec obdržel od ledna do dubna o 32 milionů méně než vloni. „K ohrožení investic dosud nedošlo. Věříme, že brzy dojde k obratu k lepšímu. Ostatně již v dubnu jsme dostali od státu o zhruba 10 milionů více než v loňském roce,” uvedl liberecký náměstek pro ekonomiku a rozvoj Jan Korytář (Změna).

Starostové a primátoři si stěžují také na špatnou komunikaci s ministerstvem financí a na to, že je ministerstvo předem na výpadek neupozornilo

Lepší dubnový výsledek zaznamenali i v Plzni. „Ve srovnání s minulým rokem je dubnové inkaso daní vyšší zhruba o 20 milionů. K plné kompenzaci ztráty ze začátku roku ale dosud nedošlo,” konstatoval ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD). Celkové plzeňské saldo ve srovnání s loňskem však zůstává zhruba na 100 milionech.

Podobně jsou na tom i v Ostravě, kde však výpadek činí až 184 milionů. „Pokud by výpadek daňových příjmů byl na stejné úrovni i v podzimních měsících, město by využilo svých rezerv a krátilo by schválený rozpočet jak na straně příjmů, tak na straně výdajů,” sdělil primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Starostové a primátoři si stěžují také na špatnou komunikaci s ministerstvem financí a na to, že je ministerstvo předem na výpadek neupozornilo. Ministerstvo se brání tím, že pravidelně na svých webových stránkách informuje o stavu plnění státní pokladny. S těmito informacemi mají podle ministerstva obce pracovat při průběžné analýze příjmů z daní ve vztahu ke schválenému rozpočtu.