Ruské sankce: Sobotka svolal speciální poradu s ministry

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka svolal na odpoledne poradu s šéfy resortů financí, zahraničí, zemědělství a průmyslu. Probere s nimi možné dopady sankcí, které Rusko vyhlásilo vůči státům EU a dalším západním zemím. Sobotka chce s vládními kolegy také zkoordinovat postup při jednáních na evropské úrovni o ruském embargu.

Rusko od čtvrtka na jeden rok zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska. Je to odveta za západní sankce proti Rusku za jeho postoj vůči Ukrajině.

„Na odpoledne jsem svolal speciální poradu ministrů financí, zemědělství, zahraničí a ministra průmyslu a obchodu a budeme diskutovat o otázce možného dopadu sankcí na českou ekonomiku, na jednotlivá odvětví naší ekonomiky, tak abychom zkoordinovali postup jednotlivých ministerstev, zejména pokud jde o naše vystupování na evropské úrovni,“ uvedl Sobotka.

Zástupci podnikatelů dnes vyzvali vládu, aby vytvořila krizový štáb složený z premiéra, ministrů i šéfů podniků, kteří by monitorovali aktuální situaci kolem sankcí vůči Rusku a jeho odvetných opatření. Žádají také pomoc při hledání náhradních trhů a lepší státní podpoře exportu.

Premiér Sobotka očekává, že se v příštích dnech povede intenzivní debata v EU o tom, jakým způsobem by Evropa mohla kompenzovat problémy, které budou vyvolány zaváděním sankcí.

„Já jsem přesvědčen o tom, že postup české vlády a dotčených ministrů by měl být velmi silně koordinován,“ zdůraznil Sobotka na tiskové konferenci, na níž ministři za ČSSD zrekapitulovali své údajné úspěchy v resortech za prvních šest měsíců vládnutí.

Zahraniční komentáře: Moskva hraje ruskou ruletu
Slovenský deník Sme: „Rusko doplatí na oboustranné sankce a na ekonomickou válku víc než Západ. Totéž ale v krátkodobém horizontu nemusí platit pro politiky obou stran. Putin a spol. mají oproti západním lídrům obrovskou výhodu.“ Podle listu ruskému prezidentovi hraje do karet fakt, že ho prakticky nelze odvolat v demokratických volbách, jak se to může stát jeho evropským kolegům.
Putin bude také těžit z toho, že Rusové nejsou tak rozmazlení jako obyvatelé evropských zemí a jsou zvyklí přežít bez reptání horší časy. Motivovat je budou i emotivní apely na národní hrdost.
K nevyzpytatelné ruské ruletě Putinovy kroky přirovnává i další slovenský deník Pravda, který míní, že se Kreml rozhodl zakázat dovoz potravin i přesto, že Rusy bude hodně bolet. Ví totiž, že tím Západ zasáhne na citlivém místě. „Vladimir Putin zahnaný do kouta se teď odhodlal k bezprecedentnímu kroku - zkouší se se svými soupeři přetahovat v disciplíně, v níž jeho země očividně zaostává. Možná se spoléhá na vlastenectví Rusů, kteří rok vydrží bez amerických kuřat, německého a dánského vepřového nebo francouzských sýrů,“ píše Pravda, podle níž je otázka, kolik nakonec Rusové zaplatí na hrdě vztyčenou hlavu.
Nebezpečí, že vzájemné sankce těžce poškodí obě strany, si uvědomuje belgický deník De Morgen. „V tomto ekonomickém pokeru každému hrozí nebezpečí, že si podřízne větev sám pod sebou,“ upozornil jeho komentátor. Podobně to vidí i bulharský levicový list Duma. „Vzájemné uvalování sankcí ze strany Západu a Ruska zatím zjevně běží podle scénáře oko za oko, zub za zub,“ napsal.
Také ruský deník Vedomosti upozorňuje, že bojkot západních potravin může mít negativní dopad na ruskou ekonomiku a není prý jasné, jak jej vláda bude případně kompenzovat. „Rozhodnutí zakázat dovoz potravin ze zemí, které uplatňují sankce proti Rusku, nemá žádnou hospodářskou ani politickou logiku. EU proto zvažuje možnost stížnosti u Světové obchodní organizace,“ napsaly Vedomosti.