Rusko stíhá pražské politiky kvůli odstranění Koněva. Nepřípustné, reagovala česká diplomacie

Praha 6 začala 3. dubna 2020 ráno odstraňovat pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století.

Praha 6 začala 3. dubna 2020 ráno odstraňovat pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století. Zdroj: ČTK / Ondřej Deml

Praha 6 začala 3. dubna 2020 ráno odstraňovat pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století.
Praha 6 začala 3. dubna 2020 ráno odstraňovat pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. Socha poputuje do depozitáře a následně do Muzea paměti 20. století.
Zakrytá socha maršála Koněva budila vášně.
4
Fotogalerie

Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní stíhání kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Podle agentury TASS to v pátek oznámila mluvčí výboru Světlana Petrenková. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že stíhání české samosprávy Ruskem je nepřípustné.

Radnice Prahy 6 sochu nechala odstranit minulý pátek. Ruská diplomacie ve čtvrtek záležitost označila za zločin, který nezůstane bez odpovědi. Podle Petrenkové se trestní řízení vede podle článku o znesvěcení symbolů vojenské slávy Ruska.

Mluvčí výboru označila postup Prahy 6 za cynický a za porušení závazků vyplývajících z dvoustranných dohod mezi Ruskou federací a Českou republikou. „Dokazuje to neúctu ke společné paměti a historii boje sovětského lidu proti fašismu," sdělila mluvčí.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už dříve požádal šéfa kriminální ústředny Alexandra Bastrykina o posouzení trestní odpovědnosti představitelů zahraničních zemí za rozhodnutí o zrušení památníků padlých sovětských občanů, uvádí TASS.

Rusko podle agentury RIA Novosti požádalo o vrácení sochy, Šojgu o to českého ministra obrany Lubomíra Metnara požádal dopisem. Mluvčí českého ministerstva Jan Pejšek Českému rozhlasu-Radiožurnálu potvrdil, že Metnar dopis přijal a odpoví na něj.

Stíhání v Rusku umožňuje zákon, který v úterý podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Za poškození válečných hrobů a pomníků v Rusku i zahraničí hrozí podle něj až pětiletý trest.

TASS připomíná, že o odstranění Koněvovy sochy v Praze rozhodla radnice Prahy 6, na jejímž území pomník stál. Agentura jmenuje starostu tohoto pražského obvodu Ondřeje Koláře jako autora podnětu k odstranění sochy.

Příslušné ruské zákony ale nebudou podle české diplomacie v Česku vymahatelné. „Striktně odmítáme zásahy státních orgánů Ruska do vnitřních záležitostí České republiky. Místní samospráva je nedílnou součástí našeho ústavního zřízení. Stíhání jejích představitelů cizím státem za plnění mandátu je nepřípustné a v České republice nevymahatelné," uvedl úřad ministra Tomáše Petříčka (ČSSD).

„Pokud budou orgány Ruské federace pokračovat svými konfrontačními prohlášeními a úkony v tomto duchu, bude to signál, že ztratily zájem o rozvoj vzájemně výhodných vztahů mezi našimi zeměmi," uvedlo dále ministerstvo.

Pražský zastupitel a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) považuje postup Ruska za skandální. „Vyšetřovat politiky z důvodu, že se rozhodli odstranit pomník maršála Koněva je nepřijatelné. Rusko opět zapomíná, že Česká republika je nezávislou zemí, ve které neplatí ruská trestní jurisdikce," uvedl Pospíšil.