Rusnok: Čerpání peněz EU nesmí být trestem

Premiér Jiří Rusnok (vlevo) a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Premiér Jiří Rusnok (vlevo) a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek Zdroj: ctk

Nový kabinet je nakloněn uhradit krajům miliardy, které jim schází po škrtech provedených Evropskou komisí. Ta svou podporu stáhla kvůli chybám v operačních programech pro kraje na severozápadě Čech.

„Tvářit se, že kraje sdružené v ROP Severozápad mají zaplatit 2,6 miliardy, když celkový rozpočet jednoho z nich je 1,9 miliardy, to je jako říkat jinými slovy 'polibte mi něco, v životě vám nic nedám',“ narážel v pátek předseda vlády Jiří Rusnok po jednání s Asociací krajů ČR na odmítavé postoje bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Vláda pravděpodobně vyjde vstříc i dalším požadavkům krajů, které by měly finanční dopad na státní pokladnu. V souvislosti s obnovou oblastí postižených nedávnými záplavami kritizovali hejtmani to, že část výkonu složek integrovaného záchranného systému museli platit ze svého.

Kraje také získaly souhlas Rusnoka, že nynější vláda nadále počítá s podporou regionální železniční dopravy ze státního rozpočtu. Jedním z finančních zdrojů by mohl být Státní fond dopravní infrastruktury. „Po třech letech se vracíme k normálu a s radostí oznamuji, že dohody a smlouvy platí,“ poznamenal šéf asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Premiér jim přislíbil i pomoc při řešení situace OKD, kde hrozí zastavení těžby a propouštění. „Dokáži si představit, že by část uhlí mohla nakoupit správa hmotných rezerv. Jde ale o první nápad,“ uvedl Rusnok s tím, že zachování pracovních míst je důležitý úkol.

Šéf asociace Hašek si velmi pochvaloval, že s nástupem Rusnokova týmu se zcela změnila atmosféra vztahů mezi hejtmany a kabinetem. Na otázku, kolik by státní pokladnu mohlo stát plnění všech požadavků krajů, premiér, ani šéf asociace sumu neuvedli.

Jediným známým výdajem tak zůstává miliardový výpadek ROP Severozápad. „Zalepení“ této díry se stalo svárem mezi kraji a Nečasovou vládou. Exministr financí Kalousek sice na počátku měsíce připustil, že by na úhradu části korekce mohl být použit miliardový přebytek na účtech Národního fondu, ale pouze jako překlenovací půjčka pro kraje. Vždy však trval na tom, že úbytek peněz musí nahradit ty kraje, které jsou za nesrovnalosti v programech zodpovědné.

Jeho postoj označil včera Rusnok za „politický trest“ vůči levicovým krajům. Problematikou čerpání peněz z evropských fondů se bude co nejdříve zabývat pracovní skupina vlády a zástupců krajů, kterou osobně povede premiér. Podle něj je důležité, aby se co nejdříve problém odblokoval, protože kvůli tomu už přes rok stojí řada projektů a peníze se nečerpají. Definitivní řešení podle něj ale zatím neexistuje. Jestli vláda zaplatí celých 2,6 miliardy korun nebo jen část, není zatím jasné. „Máme určité varianty řešení, které jsme navrhovali již ministru Kalouskovi, ale ten o nich odmítl jednat. Kraje na to nemají,“ zdůraznil včera Hašek bez uvedení dalších konkrétních detailů řešení.

„Dohodu mohu hodnotit oblíbeným heslem ‚Slibem neurazíš‘. Vláda však obtížně najde způsob, jak tyto peníze uvolnit,“ reagoval pro deník E15 Kalousek. Pokud by tyto sliby chtěla proplatit vláda ještě letos, musela by tak podle Kalouska učinit rozpočtovým opatřením, které ještě musí schválit rozpočtový výbor sněmovny. Pokud v příštím roce, musela by tyto výdaje zahrnout do návrhu zákona o státním rozpočtu. Přitom pokládám za vyloučené, že rozpočtový výbor schválí příslušná rozpočtová opatření. Rovněž tak pokládá za vyloučené, že této vládě Poslanecká sněmovna schválí zákon o státním rozpočtu. „Z tohoto pohledu je Rusnokova vláda v podstatě ještě skromná. Slibovat by mohla klidně ještě více. V praxi nebude moci splnit nic,“ dodal.