Rusnok: Vládu by mohlo podpořit až 97 poslanců

Předseda vlády Jiří Rusnok ve studiu České televize, kde 4. srpna vystoupil v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Předseda vlády Jiří Rusnok ve studiu České televize, kde 4. srpna vystoupil v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Zdroj: ctk

Premiér Jiří Rusnok se evidentně pryč ze Strakovy akademie zatím nechystá. Předpokládá, že při středečním hlasování pro jeho vládu zvedne ruku 96 až 97 přítomných poslanců a on tak důvěru sněmovny získá. Šéfové pravicových stran bývalé koalice nicméně v České televizi zopakovali svůj odmítavý postoj vůči Rusnokovi.

Ministerský předseda Rusnok v ČT prohlásil, že si nevede žádnou statistiku o tom, kolik poslanců chce vládu podpořit. Podle něj je vývoj ve sněmovně dynamický a vést si statistiku je ztrátou času. Doufá ale, že až 97 hlasů bude na vyslovení důvěry stačit.

Jiří Rusnok sází na to, že důvěru může odhlasovat prostá většina přítomných poslanců. V takovém případě by však někteří zákonodárci museli chybět, a to nejen David Rath a Roman Pekárek, kteří jsou za mřížemi.

Úřadující šéf ODS Martin Kuba konstatoval, že si absenci občanských demokratů při veledůležitém středečním hlasování nedovede představit. „Je to jako kdyby chtěl někdo ze sparťanských hráčů prodat klíčový zápas,“ přirovnal současnou politickou situaci k fotbalu.

Lidé prý chtějí Rusnoka
Podle aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK pro ČT si 65 procent lidí přeje, aby sněmovna vyslovila Rusnokově vládě důvěru. Naopak 34 procent lidí si to nepřeje. Jen jedno procento není rozhodnuto. Kabinet Jiřího Rusnoka považuje za „vládu odborníků“ pouze 15 procent Čechů, 37 % národa si naopak myslí, že jde o vládu přátel Miloše Zemana.

Negativní stanovisko k Rusnokově vládě zopakovali také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéfka LIDEM Karolína Peake. „Nemám žádné omluvy, platí naše podpora kandidátce pravicové koalice na premiérku Miroslavě Němcové,“ řekla Peake. Pokud by Rusnokova vláda získala důvěru, byl by to podle Schwarzenberga důvod k tomu, aby TOP 09 hlasovala pro rozpuštění Sněmovny a předčasné volby.

Pravicové parlamentní strany stále tedy tvrdí, že mají na své straně 101 poslanců. Jestli ale skutečně všichni dorazí ve středu do sněmovny je otázka, někdo se může z jednání omluvit třeba kvůli dovolené.

Důležitý také bude postoj sociální demokracie, v níž z hlediska vztahu k Rusnokově kabinetu panuje mírně řečeno nesoulad. První místopředseda ČSSD Michal Hašek, který je známý příznivec Miloše Zemana, tvrdě prosazuje, aby poslanci strany hlasovali pro důvěru, zatímco šéf socialistů Bohuslav Sobotka je zásadně proti. Uvažuje obšem o tom, že by ČSSD na hlasování opustila jednací sál a snížila tím počet, který je k vyslovení důvěry nutný.

O tom, jaké stanovisko k podpoře úřednického kabinetu ČSSD zaujme, bude jednat předsednictvo a poslanecký klub strany příští úterý, tedy jeden před hlasováním o důvěře ve sněmovně.