Růst cen komodit srazil v lednu přebytek zahraničního obchodu skoro o 20 miliard

Ilustrační foto (kompresorová stanice na plynovodu v Itálii)

Ilustrační foto (kompresorová stanice na plynovodu v Itálii) Zdroj: Reuters

Zahraniční obchod Česka skončil v prvním měsíci letošního roku v přebytku 6,2 miliardy korun. Ve srovnání s loňským lednem byl přebytek o 18,6 miliardy korun nižší. Dovoz i vývoz vzrostl meziročně dvojciferným tempem. Vývoz stoupl oproti loňskému lednu o 12,9 procenta na 336,7 miliardy korun a dovoz o 20,9 procenta na 330,5 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

„I když dovoz rostl v lednu meziročně rychleji než vývoz, rok 2022 začal přebytkovou obchodní bilancí. Dařilo se vývozu většiny druhů zboží, včetně motorových vozidel. K růstu hodnoty vývozu však přispěla i vyšší cena exportované elektřiny. Také u dovozu se projevily vyšší ceny vstupů, nejvýrazněji u energetických komodit,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu Miluše Kavěnová.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím podle statistiků nepříznivě ovlivnil především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 7,2 miliardy korun v důsledku růstu cen na světových trzích. Zhoršila se také bilance v obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji, a to o 6,9 miliardy korun a se základními kovy o 5,4 miliardy korun. Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl zejména vyšší přebytek obchodu s elektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem o 5,1 miliardy korun a motorovými vozidly o 4,3 miliardy korun.

Video placeholde
Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši • Videohub

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v lednu meziročně zlepšila o 4,7 miliardy korun, přičemž letos v lednu koruna podle statistiků meziročně posílila vůči euru v průměru o 6,8 procenta. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 23 miliard korun.

„Exportéři se musí vypořádat s řadou dalších nepříjemných překážek. Patří mezi ně dražší financování, které je zapříčiněné zvyšujícími se sazbami ČNB, stále pokračující růst cen energií, materiálů i pracovní síly či obecná nervozita na finančních a dalších trzích,“ říká Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade.