Rychetský doufá, že volbu prezidenta nezdrží stížnosti

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Zdroj: profimedia.cz

Stížnosti na chyby při registraci kandidátů prezidentské volby mohou být při hledání nástupce Václava Klause důvodem k jeho neplánovanému zdržení. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Obává se dokonce, že by Nejvyšší správní soud v případě námitek musel kontrolovat údaje o signatářích kandidátských listin.

Předseda Senátu Milan Štěch oznámil, že první přímá volba prezidenta proběhne v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013.

Kandidáti, kteří nemají nominaci od zákonodárců, musí nejpozději do 6. listopadu předložit listiny, v nichž jejich kandidaturu podpoří nejméně 50 tisíc občanů. Dostatek podpisů pro kandidaturu dosud oznámili bývalý premiér Miloš Zeman, expremiér Jan Fischer, bývalá europoslankyně a předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, současná členka Evropského parlamentu Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a exministr Vladimír Dlouhý.

Kdyby nebylo jisté, kdo je kandidátem, nešlo by volit

„Já bych byl šťasten, kdyby vůbec nikdo nedal žádnou volební stížnost k rozhodnutí o registraci kandidátů k Nejvyššímu správnímu soudu a v tom případě by nemohla žádná doputovat k nám. Bylo by to báječné,“ uvedl Rychetský.

„Pokud by nebylo definitivně rozhodnuto o tom, kdo je a kdo není kandidátem na prezidenta, tak by se nemohlo volit,“ prohlásil Rychetský. Předseda Ústavního soudu však doufá, že proti podmínkám volby nikdo stížnost nepodá. „Přepočítávání hlasů, to by nás zahubilo,“ obává se Rychetský.

„Černou práci“ s kontrolou petičních archů by přitom podle Rychetského musel nejprve zařídit Nejvyšší správní soud. „Předpokládám, že u nás by se jenom posuzovalo, zda došlo k porušení ústavních principů včetně principu práva na přístup k veřejné funkci. To by nemuselo trvat dlouho,“ konstatoval.

Politici se změnou volby nepočítali

Podle Rychetského nebezpečí průtahů při přímé volbě prezidenta zapříčinila nedostatečná zákonná úprava podmínek volby. „Problém je v tom, a to říkám naprosto otevřeně, nikdo z parlamentních politických stran ve skutečnosti změnu ústavy na přímou volbu prezidenta nechtěl. Protože už to byl x-tý pokus a nikdy předtím žádný neprošel, tak ani tentokrát nevěřili tomu, že to bude přijato. Tím pádem nebyl připraven prováděcí zákon,“ vysvětlil Rychetský.

„Rizik je celá řada,“ míní Rychetský. Nebezpečí průtahů však podle něj snižuje skutečnost, že petiční listiny kandidátů nejsou veřejně přístupné; stížnosti přesto nelze vyloučit. Lidé by si například mohli stěžovat, že je jejich jméno na petici uvedeno, i když se na ni nepodepsali.

Za výhodu nové úpravy předseda Ústavního soudu považuje fakt, že jméno prezidenta z volby vzejít musí. Nehrozí proto nebezpečí jako při některých minulých volbách hlavy státu v Česku a bývalém Československu, že by se nepodařilo prezidenta zvolit kvůli nedostatečnému počtu hlasů v různých skupinách volitelů. „Může to nějakou dobu trvat, ale nemůže se stát, že bychom neměli dříve nebo později prezidenta,“ dodal Rychetský.