Šabatová přiměla Ťokův úřad, aby odškodňoval občany

Anna Šabatová

Anna Šabatová Zdroj: ctk

Za nepřiměřeně dlouhé spory mezi státem a občany například kvůli využívání veřejných cest bude ministerstvo dopravy vyplácet odškodné 15 tisíc korun. Nárok na něj budou mít lidé v případech, kdy délka řízení přesáhne dva roky. A stejnou částku budou moci žádat za každý další rok průtahů. Počítá s tím směrnice vydaná úřadem Dan Ťoka (za ANO).

„Pokud stát nedokáže rozhodovat v zákonných lhůtách, tedy za šest až dvanáct měsíců, měl by dávat lidem zadostiučinění za nečinnost,“ řekla veřejná ochránkyně práv Alena Šabatová, která rezort dopravy k vyplácení náhrad přiměla.

Ombudsmanka zmínila případ manželů z Ústeckého kraje, kterým bylo bráněno v tom, aby mohli užívat cestu ke svému domu. Teprve po čtyřech letech se dočkali rozhodnutí, že cesta je veřejnou komunikací. Právě tyto spory s občany řeší ministerstvo dopravy.

Další úřady jsou ve hře

Podobná odškodnění už vyplácejí ministerstva spravedlnosti, vnitra a také práce a sociálních věcí. Ombudsmanka připustila, že sumy nejsou závratné. „Jde o jakousi omluvu. A také o to, že stát se nechová vrchnostensky, ale funguje jako služba občanům,“ poznamenala.

Šabatová by k vyplácení odškodného chtěla přimět i další úřady, zejména ministerstva pro místní rozvoj a školství. „V tom druhém případě by jednání mohla být snazší,“ doplnila.

Dosud jsou řízení o nemajetkových ujmách často zdlouhavá, protože úředníci požadují důkazy o tom, nakolik spory občany poškodily. Přitom podle Šabatové stačí, aby se obě strany shodly na tom, že lhůta byla nepřiměřeně dlouhá.

Kancelář ombudsmanky nemá přesná čísla, kolik peněz stát za průtahy ve sporech zaplatil. Od ministerstva práce například lidé dostali za průtahy při jednání s úřady práce šest, dvanáct nebo i čtrnáct tisíc korun.

Anna Šabatová: Slib prosazovat lidská práva neporuším

Dušan Šrámek: Ombudsman jako bezpečnostní riziko