Šance na rychlejší růst mezd klesají. Polepší si lidé z IT a farmacie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Zlatohlavek Robert/E15

Mzdy v Česku mají napřesrok růst o poznání pomaleji, než se předpokládalo. Tvrdí to odborníci České národní banky (ČNB). Podle její listopadové prognózy si zaměstnanci v soukromé sféře v příštím roce přilepší o 3,8 procenta. Ještě v polovině měsíce přitom bankéři počítali s tím, že české výplatnice zbytní bezmála o třetinu rychleji.

Experti varují, že i nový odhad ČNB může být až příliš optimistický. Ekonomika prý poroste pomaleji a kondice firem silnější růst mezd nedovolí.

„Výsledky našich průzkumů mezi významnými tuzemskými firmami jsou nižší, pro příští rok očekáváme ve firemní sféře nominální růst mezd okolo 2,5 procenta,“ uvádí Daniel Soukup z PwC. „Podle našich odhadů porostou mzdy v podnikovém sektoru o 2,5 až tři procenta,“ dodává Martin Lobotka z Consequ. Lidé by tak dostali přidáno zhruba stejně jako letos, až o polovinu peněz navíc je ale připraví vyšší ceny. V Česku by totiž mělo podle ČNB napřesrok podražit o 1,5 procenta.

Signály oživení

Z personálních agentur přesto zaznívají signály mzdového oživení. „S poklesem nezaměstnanosti již v mnoha regionech dochází k tomu, že firmy nemohou najít dostatek vhodných zaměstnanců i na nekvalifikovaná místa a tlak na růst mezd roste,“ uvádí Jan Halbrštád z ManpowerGroup.

Nejrychleji by měly růst příjmy zaměstnanců v odvětví informačních technologií a farmacie, nadprůměrně si mají polepšit i zaměstnanci v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu či logistice. Na opačném konci růstového žebříčku se naopak ocitnou pracovníci obchodu a distribuce, stejně jako zemědělci a lesníci. „V IT porostou mzdy o 4,4 procenta, zatímco pro obchod počítáme jen s 1,4 procenta,“ dodává Soukup.

Součást boje s deflací

V roce 2016 by měl růst českých mezd v privátním sektoru podle ČNB dále zrychlit na 4,8 procenta, zaměstnanci ve veřejném sektoru si prý napřesrok přilepší o 3,2, v roce 2016 pak o 2,5 procenta. „ČNB je v horní části intervalu odhadů dalších státních, finančních i profesních organizací, což lze částečně vnímat jako součást boje s deflací,“ míní Petr Hlinomaz z BH Securities.